Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Τζαμί Καλούτσιανης, το Κάστρο Κιάφας και τρία ακόμη μνημεία

mnimeia politismos

Πέντε πολιτιστικές διαδρομές σχεδίασε το Υπουργείο Πολιτισμού τις οποίες θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίες περιλαμβάνουν πέντε έργα για την Ήπειρο.

Σκοπός των πέντε πολιτιστικών διαδρομών είναι να αναδειχθούν και να καταστούν ελκυστικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα που μπορούν να συνδεθούν παράλληλα με το τουριστικό προϊόν.   

Οι πολιτιστικές αυτές διαδρομές είναι:

«Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

«Πολιτιστική Εγνατία Οδός»

«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»

«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή ( 2η χιλιετία π.Χ)

«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο ως την Οθωμανοκρατία»

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση στο ταμείο Ανάκαμψης.

Τα έργα στην Ήπειρο

Στην πολιτιστική διαδρομή «στα Βήματα του Απόστολου Παύλου- Έργα επί μνημείων» περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση δύο έργων της Ηπείρου. Πρόκειται για την συντήρηση ψηφιδωτών της Βασιλικής Α’ Δουμετίου και της Βασιλικής Δ’ στη Νικόπολη και την αποκατάσταση της πύλης Βασιλικής Β’ Αλκίσωνος στην Πρέβεζα.

Στην Πολιτιστική Εγνατία περιλαμβάνεται ένα πολύπαθο έργο των Ιωαννίνων και δεν είναι άλλο από την στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση του Τζαμιού Καλούτσιανης.

Στην διαδρομή «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες» περιλαμβάνονται οι εργασίες αποκατάστασης Παλατίου (οίκου Γεωργίου Εκδίκου) και άμεσου περιβάλλοντος χώρου του στη Νικόπολη.

Τέλος στο «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο ως την Οθωμανοκρατία» περιλαμβάνονται οι άμεσες σωστικές επεμβάσεις και στερεωτικές εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στο κάστρο της Κιάφας στο Σούλι.

Για τους ευρύτερους στόχους των πολιτιστικών διαδρομών που είναι η προσέλκυση επισκεπτών, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων και ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς κάθε περιοχής, την τόνωση της τοπικής οικονομίας κ.α. μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Εργαστήκαμε μαζί με τις υπηρεσίες με πολύ ένταση τους τελευταίους τουλάχιστον οκτώ μήνες για τον σχεδιασμό αυτών των διαδρομών. Τα έργα που προτείνουμε συμπληρώνουν έργα που έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν όπως π.χ. η Αμφίπολη που μέσα στο πλαίσιο του Interreg έγινε μια μεγάλη παρέμβαση στον χώρο των παλαιοχριστιανικών βασιλικών στην Ακρόπολη».

Ένας ακόμη βασικός στόχος του έργου, όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, είναι να αναδειχθεί ο πολιτιστικός  τουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική και περιφερειακή οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δύο γεωγραφικούς άξονες: Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις περιφέρειές της με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκατομμύρια χωρίς το ΦΠΑ (που δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά).

Κάθε διαδρομή φτάνει σε ένα ποσό της τάξεως των 500 χιλιάδων, που θα χρησιμοποιηθεί για να ευπρεπίσει χώρους που έχουν ήδη αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο, όπως τόνισε η υπουργός.

Ένα εκατομμύριο ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και το μεγαλύτερο ποσόν της τάξεως των 27 εκατομμυρίων αφιερώνεται στη συντήρηση αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Η πρόταση είναι μέρος ενός προγράμματος που έχει προϋπολογισμό 430 εκ. (χωρίς τον ΦΠΑ). “Είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα για τον πολιτισμό”, τόνισε η υπουργός.

Το 70% των έργων θα πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022, ενώ το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30% με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. «Αυτό που μετράει είναι η ωριμότητα έργων που μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2021 προκειμένου το 2022 να ξεκινήσουν οι συμβασιοποιήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ