Στο σφυρί τα «ιμάτια» της Μεταλλουργικής.. Από το περήφανο ευρώ στο λουκέτο!

euro metallourgiki

euro metallourgiki

Πάνος Καμμένος- Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

«Οι διαδικασίες για τον εκκαθαριστή έχουν μπει μπροστά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η νέα μορφή λειτουργίας της Μεταλλουργικής. Δεν θα πρέπει να ανησυχούν ούτε οι κάτοικοι αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι για την πορεία και το μέλλον της, καθώς διασφαλίζονται με τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί και έχουν διάρκεια αρκετών ετών».

Δημήτρης Βίτσας- Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

«Η Μεταλλουργική Ηπείρου, με βάση τη συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει μπει σε μια διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία. Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά, μέσα στον τελευταίο χρόνο είναι παραπάνω από το «ίσα βάρκα ίσα νερά» δηλαδή κοιτάζει να βγάζει και κέρδη. Την ίδια στιγμή έχουμε βάλει τις βάσεις, ό,τι έγινε και πέρσι, δηλαδή ό,τι συμβάσεις είχε πέρσι να τις έχει και για το 2017. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει η ύπαρξή της, να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν. Η διαδικασία της εκκαθάρισης δεν σημαίνει ούτε μια μέρα κλεισίματος».

22 Φεβρουαρίου 2017

Από τον ειδικό εκκαθαριστή –ΣΟΛ ΑΕ- δημοσιεύεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμφωνα με την οποία, εντός είκοσι ημερών οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να υποβάλλουν μη δεσμευτική πρόταση για τα περιουσιακά στοιχεία της Μεταλλουργικής!

Με άλλα λόγια πέφτουν οι τίτλοι τέλους… Συγκεκριμένα, στο σφυρί βγαίνει το οικόπεδο της εταιρείας στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, η μονάδα παραγωγής, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αποθέματα πρώτης ύλης, ακόμη και τα αυτοκίνητα και τα γραφεία της βιομηχανίας. Η εκποίηση θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Η ηπειρώτικη βιομηχανία ιδρύθηκε το 1979, κρατικοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, πέρασε στον έλεγχο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ που συγχωνεύτηκε με την ΠΥΡΚΑΛ) αναλαμβάνοντας συμβόλαια παραγωγής για τον Ελληνικό Στρατό, κυρίως κάλυκες, εκσυγχρονίστηκε το 1998 με επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ και ανέλαβε ένα “χρυσό” συμβόλαιο προμήθειας των δισκίων χαλκονικέλιου, από τα οποία το Νομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του ευρώ μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ…

Και από τις μέρες περηφάνιας που χάρισε στην Ελλάδα το ευρώ, οδηγείται πλέον στο λουκέτο.

Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι η βιομηχανία δεν θα κλείσει. Στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΜΒΗ τοποθετήθηκε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν πέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, ενώ με τροπολογία χορηγήθηκε στην εταιρεία “ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα έως την 30ή Ιουνίου 2016, χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων”. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα (2015) είχε πωλήσεις 1,6 εκατ. ευρώ (από 8,8 εκατ. το 2009), σύνολο υποχρεώσεων 8,7 εκατ.ευρώ (με βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 7,5 εκατ.ευρώ), αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,8 εκατ.ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 1,3 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε (22/2/17) από τον ειδικό εκκαθαριστή (τη ΣΟΛ ΑΕ), μέσα σε 20 ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να υποβάλλουν μη δεσμευτική πρόταση για όποια από τα περιουσιακά στοιχεία της ΜΒΗ επιθυμούν.

Στο σφυρί βγαίνει το οικόπεδο της εταιρείας στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, η μονάδα παραγωγής, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αποθέματα πρώτης ύλης, ακόμη και τα αυτοκίνητα και τα γραφεία της βιομηχανίας. Η εκποίηση θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο που οριστικοποιούνταν το λουκέτο, τον Νοέμβριο του 2016, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, δόθηκε η δυνατότητα μετάταξης του προσωπικού (45 εργαζόμενοι) της ΜΒΗ. Συγκεκριμένα, δόθηκε το δικαίωμα της μετάταξης στο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εταιριών “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ”, “Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ” και “Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ”, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε ΟΤΑ.

Όσο για τις δηλώσεις και τις υπουργικές δεσμεύσεις που προηγήθηκαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και παραμένουν ακόμη νωπές, μένουν στην κρίση των Ηπειρωτών…
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ