Στο προσκήνιο ο Βυζαντινός πλούτος της Λάκας Σουλίου… Ανακοινώσεις του Υπουργού Πολιτισμού

AXLADEA T5

AXLADEA T5ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης, η περιοχή της Λάκας Σουλίου, η πιο φτωχή της Ηπείρου, βγαίνει στο προσκήνιο. Και βγαίνει για να πρωταγωνιστήσει με αιχμή του δόρατος το φυσικό κάλλος και τον Βυζαντινό πλούτο που κουβαλάει.

Από την περιοχή αυτή ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής η τετραήμερη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου αλλά και όλων των διευθυντικών στελεχών.

Και ήταν μία επίσκεψη που δρομολογεί πλέον συγκεκριμένες και αισιόδοξες εξελίξεις.

 

Τον Υπουργό και το κλιμάκιο του Υπουργείου συνόδευε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος σε κάθε σταθμό ενημέρωνε διεξοδικά για τα βήματα που έχουν γίνει και για όσα μπορεί να πράξει άμεσα ο δήμος.

ROMANO T1Πρώτος σταθμός ήταν το Μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον Ρωμανό. Ένα χωριό στους πρόποδες της οροσειράς του Σουλίου, όπου εκεί, σε πανοραμικό σημείο χτίστηκε τον 19ο αιώνα το μοναστήρι.

ROMANO T2Διατηρούσε μία τεράστια περιουσία και με βάση αυτή είχε καταφέρει να αναπτύξει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο.

Όπως είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, τα προηγούμενα χρόνια έγιναν εργασίες αποκατάστασης της στέγης κι άλλες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα σήμερα η Μονή να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

ROMANOS T4Ο Δήμος από την πλευρά του, είχε συμβάλλει παλιότερα για μία σειρά παρεμβάσεων ενώ έχει εκπονήσει τη μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η επικαιροποίηση της μελέτης αυτής, ώστε να αποσταλεί στο Υπουργείο, το οποίο στο εξής θα αναλάβει τη δική του ευθύνη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

AXLADEA T

Δεύτερο σταθμό αποτέλεσε το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αχλαδέα. Χτισμένο στους πρόποδες της Ολύτσικας και δίπλα σε έναν από τους βασικούς παραποτάμους του Αχέροντα, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Λάκας Σουλίου.

AXLADEA T1Το Μοναστήρι είναι χτισμένο τον 18ο αιώνα, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα οποία όμως παρουσιάζουν σημάδια φθοράς από τον χρόνο.

Ο πρώην δήμος Λάκας Σουλίου είχε εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για παρεμβάσεις στο Μοναστήρι όπως και για τη Σωτήρα στο Ρωμανό, οι οποίες όμως στα χρόνια του Καλλικράτη δεν αξιοποιήθηκαν, παρά προτιμήθηκε να μείνουν στα συρτάρια!

AXLADEA T3Η μελέτη αυτή θα επικαιροποιηθεί και συνάμα θα συμπληρωθεί με μία ακόμη για τη συντήρηση των τοιχογραφιών, προκειμένου να είναι πλήρης και να πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

Ακολούθησε μία ακόμη επίσκεψη, στη Μονή του «Λάμποβου» που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Μοναστήρι της Παναγίας. Η Μονή αυτή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και έχει υποστεί μεγάλες φθορές στις τοιχογραφίες.

AXLADEA T2

«Είδαμε δύο εμβληματικά μοναστήρια. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο δήμος είναι σχεδόν έτοιμος σε επίπεδο μελετών. Οι μελέτες αυτές θα συμπληρωθούν και στη συνέχεια το Υπουργείο θα αναλάβει τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης των δύο μονών. Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού να το πράξει και μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Υπουργός Πολιτισμού.

AXLADEA T6

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης από την πλευρά του δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεων. «Μας δίνεται η δυνατότητα να επκαιροποιήσουμε μία πολύ σημαντική δουλειά που είχε γίνει στο παρελθόν και να την αξιοποιήσουμε σήμερα με τον καλύτερο τρόπο. Είναι σημαντικό για μας, ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής, όχι μόνο να διασωθεί, αλλά να αναδειχθεί κιόλας. Θεωρούμε ότι με την επίσκεψη του Υπουργού και του μεγάλου κλιμακίου έγινε το πρώτο βήμα», υπογράμμισε ο κ. Ντακαλέτσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και του κλιμακίου στη Λάκα Σουλίου, είναι η πρώτη που γίνεται μετά από δεκαετίες στην περιοχή.

Μια περιοχή που είναι ταυτισμένη με τη φτώχια κι αυτό ήταν που τόνισε ο κ. Τασούλας, αφηγούμενος μία από τις ιστορίες του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Όντας υπουργός Εξωτερικών το 1963, είχε επισκεφθεί τις Ινδίες. Στη συνέχεια, σε μία από τις επισκέψεις του στη Λάκα Σούλι, ανέφερε ότι μόνο σε εκείνο το ταξίδι, είχε δει φτωχότερη περιοχή!

Αυτή η περιοχή λοιπόν βγαίνει πλέον στο προσκήνιο και έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ