Στο Πανεπιστήμιο ως υποψήφιος βουλευτής ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

almpanis pritaneia

Επίσκεψη στην Πρυτανεία και στις Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκανε σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Μαζί με τους συνυποψήφιους βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Χρήστο Γρίβα είχαν συνάντηση με την Πρύτανη κ. Άννα Μπατιστάτου, αλλά και με υπαλλήλους των διοικητικών υπηρεσιών.

Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξήρε την προσπάθεια που γίνεται στο ίδρυμα ώστε, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, να μην μειωθεί το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους φοιτητές άρα και προς την κοινωνία.

Να σημειωθεί πως την στιγμή που τα δημόσια Πανεπιστήμια στη χώρα μας, αν και έχουν υψηλό εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, μαστίζονται από την υποχρηματοδότηση, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έχουν σαν στόχο την ανασύσταση, σε στέρεες βάσεις, του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών είναι:

             «Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

             Διπλασιασμός της χρηματοδότησης σε βάθος 4ετίας

             Επαναφορά και αυστηρή τήρηση του Νόμου για την άμεση αναπλήρωση θέσεων μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται

             Αύξηση διοικητικού προσωπικού τουλάχιστον κατά 15%

             Καθιέρωση της δυνατότητας Ελεύθερης πρόσβασης στα Τμήματα των Πανεπιστημίων , των οποίων η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο  για μία 5ετια, με επαναξιολόγηση του θεσμού

             Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση στα Προγράμματα μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων με 10 εκ. ευρώ ανά έτος.

             Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων ( ΠΕΚ τώρα ΠΑΚΕΚ)

             Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα Α.Ε.Ι.

             Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στις πρώτες 50 μέρες της νέας Κυβέρνησης

             Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, στις πρώτες 50 μέρες της νέας Κυβέρνησης

             Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από 1.000 σε 1.5000 ευρώ το χρόνο για 40.000 φοιτητές.

             Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης 

             Ανασύσταση του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ίδρυση  Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας»

Σε δήλωσή του ο Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογραμμίζει: “Το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων έρχεται σε αντιδιαστολή με το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο των ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδιαιτέρως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα, μετά την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως και το συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που επιβλήθηκε, θα πρόσθετα ως σημαντικής προτεραιότητας την άμεση πρωτοβουλία για επαναφορά όλων των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων και στα εκλεγμένα όργανα των πανεπιστήμιων. Η επαναφορά των αρμοδιοτήτων αφορά στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας στο πλαίσιο ενός δημόσιου ιδρύματος. Το έλλειμμα δημοκρατίας φάνηκε πρώιμα στο νομοσχέδιο” αναφέρει ο κ. Αλμπάνης και συνεχίζει: “Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την τοπική, αλλά και την εθνική. Είναι λοιπόν άμεση η ανάγκη να στηρίξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια, να τα στελεχώσουμε κατάλληλα και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές εκείνες ώστε οι απόφοιτοί τους να μένουν στην Ελλάδα για εργασία. Κάθε ενέργεια που κάνουμε σήμερα προς την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, έχει θετικό αντίκτυπο αύριο στην κοινωνία μας. Έχοντας μπροστά μας και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2020-2027, χρειαζόμαστε μια πραγματικά προοδευτική Κυβέρνηση που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ανάπτυξή του σε στέρεες βάσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ