Στο ΦΕΚ η νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι

kinigi

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι και για την περίοδο 2021-22.

Η μείωση «κάρπωσης» των τρυγονιών, η δήλωση του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός μέσω κινητού και η απαλλαγή των από τα τέλη που αφορούν το Δημόσιο σε ό,τι αφορά την έκδοση άδειας είναι τα τρία νέα στοιχεία που προβλέπονται στη ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος της περιόδου 2021 -2022.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) δηλώνει ικανοποιημένη ως προς την απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απόφαση η οποία «σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου».

H νέα ρυθμιστική περιέχει τη μείωση της ανώτατης ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών και την υποχρέωση δήλωσης του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός σε κάθε έξοδό του, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (app). Ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.

Η ΚΣΕ στέκεται ιδιαίτερα και στο ότι στη νέα ρυθμιστική έγιναν αποδεκτές διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.

Οι απαγορεύσεις

Εκτός αυτών, οι κυνηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απαγορεύσεις στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας συνεχίζουν να ισχύουν, ενώ υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται το κυνήγι ορισμένων θηραμάτων, όπως π.χ. των αγριοκούνελων.

Πάντως, αυτή την κυνηγετική περίοδο, λόγω της πανδημίας αναμένεται μικρότερος αριθμός ξένων κυνηγών που έφταναν στη χώρα μας για κυνήγι και οι οποίοι πολλές φορές προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν δήλωναν τον πραγματικό αριθμό των θηραμάτων, ειδικά των πτηνών.

«Η νέα ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς, για την περίοδο 2021 -2022, σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.

Οπως από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προαναγγείλει η ΚΣΕ, η νέα ρυθμιστική περιέχει αναγκαίες διευθετήσεις ως προς το κυνήγι του τρυγονιού, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.

Φυσικά, η τελευταία ρύθμιση ως προς το οικονομικό σκέλος και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους στις άδειες κυνηγίου, αφορά εκείνη την κατηγορία κυνηγών που είχαν εκδώσει ή ανανεώσει πέρυσι τις άδειες θήρας τους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να κυνηγήσουν λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω της πανδημίας.

Εξαιρετικά σημαντικό για την ΚΣΕ είναι επίσης ότι τόσο ο υπουργός Κ. Σκρέκας όσο και ο υφυπουργός Γ. Αμυράς αποδέχτηκαν διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των κυνηγετικών οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.

Ετσι, σε μια καθ’ όλα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και για τον καθέναν ξεχωριστά, οι κυνηγετικές οργανώσεις και η θηροφυλακή θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες δράσεις τους στη διαχείριση και προστασία της άγριας ζωής.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων, εκπληρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του κυνηγετικού κόσμου να υπάρξει από πλευράς του “Πράσινου Ταμείου” η αναγκαία “ανταποδοτικότητα” ως προς τις εισφορές που δεκαετίες τώρα καταβάλλει ο κόσμος των κυνηγών.

H ΚΣΕ εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλή χρονιά και τους διαβεβαιώνει ότι όλοι οι αναγνωρισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι καθ’ όλα έτοιμοι να συμβάλουν στην ταχεία και ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών, αμέσως μόλις η νέα ρυθμιστική απόφαση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

 Κόστος

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος με Υπουργική Απόφαση καθορίζουν και το ύψος του κόστους για όποιον εξέδωσε άδεια θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021. Ο συγκεκριμένος κυνηγός δεν θα επιβαρυνθεί φέτος με τα τέλη του Δημοσίου.

Η μείωση για τις γενικές άδειες για όσους είχαν εκδώσει άδεια το 2020-2021 είναι 60 ευρώ για τα τέλη και 18 ευρώ για το χαρτόσημο, δηλαδή 78 ευρώ, για την περιφερειακή 30 ευρώ για τα τέλη και 18 ευρώ για το χαρτόσημο, δηλαδή 48 ευρώ, και για την τοπική 10 ευρώ για τα τέλη και 18 για το χαρτόσημο, δηλαδή 28 ευρώ.

Η μόνη αλλαγή στη ρυθμιστική σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους είναι η μείωση στο όριο κάρπωσης του τρυγονιού σε 6 τρυγόνια ανά έξοδο, ενώ όσον αφορά την τιμή της άδειας οι κυνηγοί που εκδώσαν άδεια θήρας το 2020 θα απαλλαγούν από τα τέλη του Δημοσίου και του χαρτοσήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ