Στο ευρωκοινοβούλιο τα πλατάνια της Ηπείρου που πεθαίνουν

kalamas platania

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης για τη διάσωση των οικοσυστημάτων της Ηπείρου κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη στο ευρωπαικό κοινοβούλιο.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» που προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani νεκρώνει τα πλατάνια που φύονται στην Ήπειρο και θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημά τους. Ο μύκητας μεταφέρεται από δέντρο σε δέντρο με το υπόγειο ριζικό σύστημα, ενώ μεταδίδεται και από εργαλεία ή μηχανήματα τα οποία μετακινούνται για εργασίες από περιοχή σε περιοχή. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ο μύκητας επιβιώνει πάνω στο ατσάλι για περισσότερα από 15 χρόνια, αν αυτό δεν απολυμανθεί κατάλληλα[1].

Δεδομένου ότι κύρια πηγή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα δάση είναι η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η ενίσχυση των επενδύσεων στα δάση και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη των δασικών ζωνών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών, στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής αξίας των δασικών οικοσυστημάτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1.            Ποιο είναι το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για την ενίσχυση των επενδύσεων στα δάση για την περίοδο 2021-2027 και σε τι ποσοστό έχουν αυτά απορροφηθεί από την Ελλάδα μέχρι σήμερα;

2.            Προβλέπεται κάποια έκτακτη ενίσχυση που μπορεί να διατεθεί για την αποκατάσταση των καταστροφών των οικοσυστημάτων των πλατάνων από το «μεταχρωματικό έλκος»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ