Στο ΕΣΠΑ η οριστική μελέτη για την οδό Νιάρχου

DROMOSΜε απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» η πράξη «Οριστική μελέτη οδού Νιάρχου» με προϋπολογισμό 868,261.92 ευρώ.

Η πράξη περιλαμβάνει την μελέτη οδοποιίας του δρόμου από κόμβο Βελισσαρίου επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών έως Πανεπιστήμιο -κόμβο στην είσοδο Πεδινής και σε μήκος περίπου 4,5 χλμ. Ειδικότερα, περιλαμβάνει διαπλάτυνση-αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου, που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εξυπηρετεί μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο καθημερινά.

Ακόμη, προβλέπεται η κατασκευή με δύο λωρίδες δρόμου κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα, ποδηλατόδρομο, πεζοδρόμια και παράλληλο οδικό δίκτυο για εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτητών. Στο σημείο συμβολής της οδού Νιάρχου με την περιφερειακή οδό των Ιωαννίνων θα κατασκευασθεί ανισόπεδος κόμβος (τοπική υπερύψωση της παράκαμψης).

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 42 μήνες.

Με άλλη απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής ‘Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φιλο’ της Τ.Κ. Καλαρρυτών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ.

Η πράξη περιλαμβάνει εργασίες ανάδειξης – ανάπλασης και βελτίωσης της περιπατητικής διαδρομής, που ξεκινά από τον οικισμό των Καλαρρυτών και καταλήγει στον Καλαρρύτικο ποταμό στη θέση Μύλος Κουιάσας. Με την υλοποίηση της πράξης θα διαμορφωθούν δύο πεζοπορικές διαδρομές, μήκους 2+250 km και 2+500 km αντίστοιχα, με μικρό βαθμό δυσκολίας, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Επίσης, επιτυγχάνεται η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς όλες οι επεμβάσεις και οι κατασκευές θα είναι ήπιας μορφής και συμβατές με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ