Το θέμα των πλωτών ταξί της Παμβώτιδας επανήλθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μαζί με άλλα ζητήματα για τα καραβάκια και κυρίως για τον χρόνο της απόσυρσής τους.
Η εισήγηση έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη ο οποίος πρότεινε την τροποποίηση της απόφασης που αφορά τη στάθμευση των πλωτών ταξί στο Πέραμα επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόβλημα με το μικρό βάθος της λίμνης και την αδυναμία ελλιμενισμού.
«Αλλάζουμε το Πέραμα και μένει η βάση στο Δώδεκα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ρυθμίζονται κι άλλες λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα δρομολόγια, τις διαδρομές και το κόμιστρο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην Κανονιστική για τον χρόνο απόσυρσης των καραβιών εξηγώντας πως τέσσερις αιτήσεις για αντικατάσταση σκαφών έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ αναμένονται άλλες τρεις το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να καθοριστεί ένας σαφής και θεσμικός τρόπος για να προχωρούν οι αντικαταστάσεις. «Αφού γίνει ο έλεγχος στη λίμνη και πάρουν την άδεια, θα φεύγει το παλιό καράβι και θα ξεκινά το καινούριο» ανέφερε.
Η ισχύουσα απόφαση προβλέπει ότι επτά σκάφη πρέπει να αντικατασταθούν ως το τέλος του 2026 και έξι ως το τέλος του 2027. Ωστόσο, ο κ. Γοργόλης πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης δύο ετών, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τους επαγγελματίες.
«Είναι δίκαιο να δίνεται μία παράταση αν δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντικατάσταση. Επιπλέον, υπάρχει και ζήτημα με τον χρόνο που απαιτείται για τη ναυπήγηση των νέων καραβιών», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Σύμφωνα με την πρόταση, η αντικατάσταση θα γίνεται σταδιακά, με την αποχώρηση κάθε παλιού σκάφους να προηγείται της έναρξης λειτουργίας του νέου, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δρομολογίων και η ασφάλεια στη λίμνη.