Στο Αρχοντικό Ι. Τζαβέλλα το Αρχείο του Δήμου

arxontiko tzavela

Σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης, το Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα μεταφέρθηκε το Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών.

Έτσι το αρχοντικό αποκτά και πάλι ζωή.

Το 2014 είχε ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο αποκατάστασης σύμφωνα με την μελέτη που είχαν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Το 2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μεταστέγαση, στο ισόγειο του Αρχοντικού, του Ιστορικού αρχείου του Δήμου. 

Στα επόμενα χρόνια και πάλι το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε με αποτέλεσμα να έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές στη στέγη αλλά και το εσωτερικό του, κυρίως από την εισροή όμβριων υδάτων, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Από τον Οκτώβριο του 2019 έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της στέγης και του εσωτερικού του ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Ο Δήμος  έχει υποβάλλει ήδη αίτημα στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων ώστε να δοθεί έγκριση για την πλήρη αποκατάσταση και της πρόσοψης της κατοικίας.

Παράλληλα γίνεται συντήρηση των εκθεμάτων – κειμηλίων τα οποία θα παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση που θα λειτουργήσει στο κτίριο.

Τα υπόλοιπα τμήματα θα αξιοποιηθούν από το Δήμο ως εκθεσιακός χώρος και για την στέγαση του φωτογραφικού του αρχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ