Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων το ελικόπτερο για πυρόσβεση και μεταφορά προσωπικού- Ενισχυμένες οι δυνάμεις και στο Άκτιο

elikoptero piro

Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας το ελικόπτερο της πυροσβεστικής το οποίο θα συμβάλλει για την δασοπροστασία της Ηπείρου στην διάρκεια της θερινής περιόδου.

Το ελικόπτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για Agusta-Bell το οποίο έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τρεις τόνους νερού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορεί να μεταφέρει δέκα άτομα προσωπικό άμεσα και γρήγορα σε εστίες όπου απαιτείται χρόνος να φτάσουν.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο καθώς από πέρυσι στην Ήπειρο λειτουργεί κλιμάκιο της ΕΜΟΔΕ, των δασοκομάντος δηλαδή που σκοπός τους είναι να επιχειρούν σε δύσκολες περιπτώσεις.

Φέτος ενισχύονται οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο στο Άκτιο όσο και στην Κοζάνη και σε συνεργασία με το ελικόπτερο που θα βρίσκεται μόνιμα στα Γιάννινα, θα μπορούν να επέμβουν άμεσα και αποτελεσματικότερα.

Στο Άκτιο εδρεύουν δύο πετζετέλ, δύο Air traktor, το ελικόπτερο Μ-8 που πέρυσι βρισκόταν στα Γιάννινα ενώ με ένα αντίστοιχο ενισχύεται και η Κοζάνη.

Οι εναέριες δυνάμεις

Συνολικά 52 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα θα συνδράμουν το φετινό καλοκαίρι στα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 20 αμφίβια Air Tractor τα οποία εκτός από ρίψεις θα πραγματοποιούν και εναέριες περιπολίες για τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων εστιών.

Εκτός από τους τράκτορες η πυρόσβεση θα ενισχυθεί με 12 ελικόπτερα Mi-8, 10 Erickson και 10 μεταγωγικά Bell, τα οποία θα μεταφέρουν τις αερομεταφερόμενες μονάδες των Δασοκομάντο. Εκτός από τα μισθωμένα εναέρια μέσα, στη μάχη θα ριχτούν και 16 pzl, 15 Canadair (9 cl-215 και 6 cl-415), 3 Chinook του Στρατού και 5 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο συνολικός αριθμός των εναέριων μέσων αναμένεται να φτάσει τα 91, ένας στόχος που δεν είχε επιτευχθεί το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ