Στις Περιφέρειες η ευθύνη για τον αντικαπνιστικό- Που ισχύει η απαγόρευση

Στις Περιφέρειες και ειδικά στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου πετά το μπαλάκι το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Έτσι σε συνέχεια των δηλώσεων από το βήμα της Βουλής στάλθηκε η σχετική εγκύκλιος με οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια προσπάθεια, χωρίς όμως μέχρι σήμερα, όσες προηγήθηκαν να φέρουν και την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Φυσικά στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες ο αντικαπνιστικός εφαρμόζεται όμως εκεί που καταγράφονται δυσκολίες και προβλήματα είναι στους χώρους μαζικής εστίασης.

Οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού –συνεχείς κι αδιάλειπτοι- όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου θα πρέπει να γίνονται από τις συγκεκριμένες διευθύνσεις, τα αποτελέσματά τους θα γνωστοποιούνται στο Υπουργείο και παράλληλα θα υποβάλλονται και προτάσεις για την ορθότερη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Βασικό στοιχείο πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα:

Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).

  1. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.

III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

  1. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
  2. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
  3. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης

α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,

(β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

(δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές,

(ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,

(στ) στα παντός είδους κυλικεία,

(ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,

η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ