Στις καλένδες οδηγείται η Λεωφόρος Νιάρχου, την ώρα που ήταν έτοιμη να δημοπρατηθεί!!!

dromos niarxou

dromos niarxou

Στις καλένδες τείνει να οδηγεί οριστικά η ανακατασκευή και αναβάθμιση της Λεωφόρου Νιάρχου, ενός έργου που αποτελεί αίτημα πολλών ετών για την τοπική κοινωνία. Το χειρότερο είναι πως αυτό συμβαίνει την ώρα που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να γίνει η δημοπράτηση μιας οδικής αρτηρίας μείζονος σημασίας για την πόλη των Ιωαννίνων και το λεκανοπέδιο.

Αδύναμος κρίκος και σίγουρα όχι τυχαίο, είναι το πολυδιαφημισμένο και υπό διαβούλευση τις ημέρες αυτές, Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών. Το σχέδιο λοιπόν το οποίο την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει την αναβάθμιση της Λεωφόρου Νιάρχου στα έργα δεύτερης προτεραιότητας, προτάσσοντας την κατασκευή του άξονα Βογιάννου- Πανηπειρωτικό.

Η Δημοτική Αρχή, με απλά λόγια, αφήνει στο περιθώριο την κατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου, παραπέμποντάς την στο μέλλον, ουσιαστικά όμως στον κάλαθο των αχρήστων. Κι αυτό γιατί το ένα έργο αναιρεί το άλλο κι επιπλέον είναι αδύνατο να χωρέσουν και τα δύο στα πενιχρά κονδύλια για υποδομές που διαθέτει το νέο ΕΣΠΑ!!

Το περίεργο είναι ότι η επιλογή αυτή γίνεται την στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες για την Λεωφόρο Νιάρχου, μετά από πολυετή προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου και θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση.

Μάλιστα για την εκτέλεση του έργου, πριν από μερικούς μήνες κατέστη εφικτή και η παραχώρηση έκτασης εννέα στρεμμάτων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η μελέτη πέραν των άλλων προβλέπει την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, όπως επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλήρους ανισόπεδου κόμβου στη σύνδεση με την περιφερειακή των Ιωαννίνων και πέντε ισόπεδους κόμβους για την εξυπηρέτηση της περιοχής.

Το έργο, μήκους 4,5 χιλιομέτρων έχει προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια και καταλήγει στην είσοδο της Πεδινής, η οποία πολύ σύντομα θα βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση Εγνατίας και Ιόνιας Οδού.

Πέραν αυτού, είναι ο δρόμος που εξυπηρετεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο, δύο από τους πλέον ζωντανούς οργανισμούς, που από μόνοι τους αποτελούν μία μικρή πόλη!

Παρόλα αυτά είναι άγνωστο με ποια κριτήρια ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να εντάξει στα έργα β’ προτεραιότητας τη Λεωφόρο Νιάρχου, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε στην Περιφέρεια την άμεση δημοπράτηση του έργου!

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας αστικής οδικής αρτηρίας, μπορεί να σημαδέψει την περιοχή για πολλά χρόνια και από ότι φαίνεται δεν ετέθη μέχρι σήμερα σε καμία από τις συζητήσεις που έγιναν είτε με τους βουλευτές του Νομού, είτε με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ