Στις 2 Μαρτίου τα εγκαίνια της έκθεση στα ΓΑΚ Ιωαννίνων

gak genika arxeia

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις επτά το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ««Πρωτεϊκές μεταμορφώσεις του δέρματος» των Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου.

Η έκθεση γίνεται με αφορμή την επέτειο για τα 110 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, από τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου παρουσιάζουν πρωτότυπα τεκμήρια που αφορούν τους Βυρσοδέψες, το Νομοθετικό πλαίσιο, τη Συντεχνιακή οργάνωση, τις Χρηματοοικονομικές καταστάσεις, το Εμπόριο και τη Μεταφορά δερμάτων κατά την περίοδο 1918-1940 καθώς και την Τέχνη του τσαρουχιού η οποία αναδεικνύεται από τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Σε άλλο επίπεδο, η έννοια του δέρματος σκιαγραφείται με σύγχρονα εικαστικά έργα, video art, γλυπτική, ζωγραφική καθώς και με εικόνες από το μικροσκόπιο. Όπως ο Πρωτέας, κυρίαρχο θαλάσσιο και ηρωικό στοιχείο της μυθολογίας, πρώτη μορφή της ύλης που συνθέτει τα μέρη του Σύμπαντος, μεταμορφώνεται και δημιουργεί όλες τις άλλες μορφές του κόσμου έτσι και το δέρμα έχει αυτή τη μαγική ολιστική σοφία, υφίσταται διαρκή λειτουργική μεταμόρφωση και προσαρμόζεται στο «μέσα» και στο «έξω» του ανθρώπινου οργανισμού.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023ΏΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: 10.00- 14.00 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00-14.00

ΙΣΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΑΜΗ ΚΤΙΡΙΟ ΣΟΥΦΑΡΙ ΣΕΡΑΙ ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

            Δ. ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ & ΓΛΥΚΗΔΩΝ  452 21 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

            ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 26510 34469 E-MAIL: mail@gak.ioa.sch.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ