Στην «Χαλκόρ-Βιοχάλκο» η Μεταλλουργική.. Τα σχέδια για την επόμενη μέρα!

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου στο Κεφαλόβρυσο, την βιομηχανία που περνά πλέον σε χέρια ιδιωτών. Οι περιπέτειες των τελευταίων ετών λαμβάνουν τέλος για την μονάδα που έδινε ζωή στην ακριτική περιοχή του Κεφαλοβρύσου και η επαναλειτουργία της θα την βρει ενταγμένη στον όμιλο «Χαλκόρ-Βιοχάλκο».

Η εταιρεία είναι θυγατρική της ΕΑΣ («Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»), στην οποία περιήλθε λόγω αδυναμίας των παλαιών ιδιοκτητών να συνεχίσουν τη λειτουργία της. Διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου κατασκεύαζε κάλυκες για φυσίγγια και μικρές οβίδες, καθώς και δισκία χαλκονικελίου από τα οποία γίνονται τα κέρματα του ευρώ.

Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και το 2013 περιήλθε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Σταδιακά η παραγωγή της περιορίσθηκε, λόγω μειωμένων παραγγελιών.

Πέρυσι αποφασίστηκε να ιδιωτικοποιηθεί. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό εμφανίστηκε μόνον η «Χαλκόρ», η οποία είχε εκδηλώσει και παλαιότερα ενδιαφέρον για την ΜΒΗ, καθώς – λόγω συνάφειας επιχειρηματικού αντικειμένου – είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το παραγωγικό δυναμικό και την τεχνογνωσία της μικρής ακριτικής βιομηχανίας.

Η ελεγκτικολογιστική «ΣΟΛ» που  έχει αναλάβει ρόλο ειδικού εκκαθαριστή, προτείνει τώρα να γίνει αποδεκτή η μοναδική προσφορά, ώστε να μη βάλει οριστικά λουκέτο η ΒΜΗ και να μην απαξιωθούν οι εγκαταστάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το sofokleousin.gr με την πρόταση του εκκαθαριστή συμφωνεί η διοίκηση της μητρικής ΕΑΣ, ενώ πράσινο φως δίνεται και από τα συναρμόδια εποπτεύοντα υπουργεία.

Η «Χαλκόρ» έχει σκοπό να πραγματοποιήσει στην ΜΒΗ σημαντικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπές υποδομές, να την εκσυγχρονίσει και να αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό της, διευρύνοντας μάλιστα τη γκάμα παραγόμενων προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι η θυγατρική της «Βιοχάλκο» είναι μία από τις κορυφαίες  ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο επεξεργασίας χαλκού και διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο προώθησης των προϊόντων της. Μπορεί λοιπόν να καταστήσει την ΜΒΗ εξαγωγική βιομηχανική επιχείρηση, που δεν θα εξαρτάται από παραγγελίες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της Τραπέζης της Ελλάδος (για κέρματα).

Υπολογίζεται ότι με  την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου και των επενδύσεων που προγραμματίζονται, η ΒΜΗ θα απασχολεί πάνω από 120 άτομα, ενώ με τη λειτουργία της θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 30 θέσεις έμμεσης απασχόλησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ