Στην Βουλή οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες με το δώρο

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, με αντικείμενο τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που έχουν παρατηρηθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία τις μέρες των γιορτών και συνεχίζει να απασχολεί καθώς νέες αποκαλύψεις δημοσιοποιούνται.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους της επιχείρησής τους, προκειμένου να αποφύγουν τη διαδικασία του αυτόφωρου σε περίπτωση μη επίδοσής του και στη συνέχεια το ζητούν πίσω, εκβιάζοντας με απόλυση τους εργαζομένους –είτε έμμεσα είτε άμεσα- σε περίπτωση που δεν το επιστρέψουν.

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει από διάφορα Εργατικά Κέντρα της χώρας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το «προφίλ» των εργαζομένων που υφίστανται έναν τέτοιο εκβιασμό ως χαμηλόμισθους με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, άρα ιδιαίτερα ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά.

Η καταγγελία ενός τέτοιου περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερη γενναιότητα, καθώς ο εργαζόμενος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθεί στην λήξη της σύμβασης εργασίας του. 

Οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, όπου είχαμε παρέμβαση του ΣΕΠΕ και επαναπρόσληψη των εργαζομένων που κατήγγειλαν τον εκβιασμό, αποτελούν ένδειξη ότι η σιωπή δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους.

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας έχει δείξει στην πράξη ότι η προάσπιση  των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί προτεραιότητά του. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ερώτηση του κ. Στέφου εφιστά την προσοχή του υπουργείου και ζητάει να πληροφορηθεί σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων που προβαίνουν σε τέτοιου είδους καταγγελίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ