Στην τελική ευθεία η αναστήλωση στη Μονή Αβάσσου

abassou esot

abassou esot

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες αναστήλωσης στην Ιερά Μονή Αβάσσου, στην περιοχή του Λούρου Πρέβεζας.

Η ολοκλήρωση της ανακατασκευής της στέγης με σχιστόπλακες προκειμένου να μην εισρέουν νερά που καταστρέφουν το εσωτερικό του ναού ήταν βασική προτεραιότητα, αφού η υγρασία προκάλεσε σημαντικές φθορές.

Αυτή την στιγμή ολοκληρώνονται οι εργασίες και στα κελιά (προκειμένου να μπορούν να φιλοξενήσουν και κόσμο), ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στην θεμελίωση του Ναού.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 240 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η μελέτη εκπονήθηκε από το γραφείο του κ. Σταύρου Μαμαλούκου για την Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τους μελετητές μετά από την καταστροφή του από την πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της Κατοχής και την μακροχρόνια εγκατάλειψή του το ερειπωμένο κτήριο των Κελιών (εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες) διατηρείται σε κακή γενικά κατάσταση.

O χώρος δεν φαίνεται να παρουσιάζει πρόβλημα θεμελίωσης, ωστόσο πρέπει να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις κυρίως στην τοιχοποιία η οποία έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα από τη διάβρωση και τους σεισμούς και κάθε επιδείνωση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Οι εργασίες εκτελέστηκαν με μεγάλη προσοχή και με υλικά απόλυτα συμβατά με το περιβάλλον ενώ στόχος είναι με την δημιουργία χώρου στάθμευσης, την ανάδειξη του νερόμυλου και άλλες παρεμβάσεις να καταστεί πόλος έλξης για επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Η Ιερά Μονή Αβάσσου εξάλλου είναι ένας ναός με ιδιαίτερο ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν , αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου και σε απόσταση μόλις 17χλμ. από τον Λούρο και 4 χλμ. μετά το Κάτω Κοτσανόπουλο προς Βρυσούλα, αριστερά του δρόμου ανάμεσα σε φτέρες, ελιές και πλατάνια. Από το κτιριακό συγκρότημα της Μονής σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό κτισμένο στα 1853 από τον ηγούμενό της ιερομόναχο Κυπριανό πάνω στα θεμέλια παλαιοτέρου ναού, κτίσμα του 1746.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ