Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τις μελέτες του «Θησέα»

ped epirou

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα προσφύγει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το δαιδαλώδες τοπίο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την παραλαβή και την εξόφληση μελετών που είχαν ανατεθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000, από το πρόγραμμα «Θησέας».

Η πρόθεση του κ. Χρήστου Ντακαλέτση για την προσφυγή αυτή έγινε γνωστή σε μία θυελλώδη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου το μεσημέρι της Τρίτης.

Η ιστορία των μελετών είναι μεγάλη και παράλληλα μακρόχρονα. Η ανάθεσή τους για λογαριασμό διάφορων Δήμων της περιοχής, είχε γίνει κατά κανόνα στη διετία 2006-2008 προκειμένου να ετοιμαστούν έργα για χρηματοδότηση είτε από το πρόγραμμα «Θησέας» που έτρεχε τότε το Υπουργείο Εσωτερικών είτε από το ΕΣΠΑ.

Για διάφορους λόγους οι μελέτες δεν ολοκληρώθηκαν στον χρόνο τους. Δεν έγινε στον προβλεπόμενο χρόνο ούτε η παραλαβή και πληρωμή τους.

Εδώ και μία δεκαετία περίπου έληξε και η σύμβαση της ΠΕΔ –πρώην ΤΕΔΚ Ιωαννίνων- με τον σύμβουλο που της εκπονούσε.

Προ έτους η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε την παράταση του προγράμματος «Θησέας» που βέβαια έχει λήξει για όλους τους Δήμους της χώρας, μία διάταξη που κατά πολλούς ήταν φωτογραφική για την περίπτωση των Ιωαννίνων.

Κι έτσι αναβίωσε το ενδιαφέρον για την παραλαβή των μελετών και την εξόφλησή τους. Σημειώνεται ότι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η ΠΕΔ ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με πηγές.

Από την μία υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που επιμένουν για την παραλαβή των μελετών, από την άλλη υπάρχουν αντικειμενικά κωλύματα για την διεκπεραίωση της διαδικασίας. Κωλύματα που σχετίζονται τόσο με επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής που η θητεία τους έχει λήξει εδώ και χρόνια όσο και την διαδικασία που έρχεται ετεροχρονισμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοδιοικητικοί της περιοχής έχουν απευθυνθεί ήδη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητώντας και ζητώντας σαφείς απαντήσεις για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Παράλληλα υπάρχουν σε εκκρεμότητα και δικαστικές διενέξεις Δήμων με την εταιρεία που εκπόνησε τις μελέτες καθώς αυτή διεκδικεί ένα τεράστιο ποσό. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ζαγορίου.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες καθώς η συνεδρίαση έγινε χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης, θέλει να λύσει τον γόρδιο δεσμό με την προσφυγή στην Αρχή Διαφάνειας, στην οποία θα διαβιβαστεί όλος ο φάκελος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ