Στην Αστυνομία οι ευθύνες για τα έργα στη Γωνιά!!!

LIMANIΤην Τετάρτη στις έξι το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας προκειμένου να συζητήσει τις αιφνίδιες εξελίξεις που αφορούν στο θέμα της Γωνιάς και των αποφάσεων που ελήφθησαν για έναρξη των έργων παρά τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο έχει πάρει θέση ενάντια στις παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν περιβαλλοντικό έγκλημα ενώ κάθετα αντίθετα είναι κι άλλοι φορείς της περιοχής.

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα λοιπόν, η πολιτεία όπως έχει πράξει κι άλλες φορές, καλεί την Αστυνομία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Εξάλλου η απόφαση για έναρξη των έργων χωρίς καμία αλλαγή έγινε γνωστή μέσω της απόφασης που εκδόθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας για κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Και η Περιφερειακή Ενότητα διά του αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη στρέφει τα βέλη της προς την αστυνομία κι όχι προς τα υπουργεία που έχουν την απόλυτη ευθύνη και όσες υπηρεσίες προηγήθηκαν στην αδειοδότηση

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνεται:

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα σε Μ.Μ.Ε. της Θεσπρωτίας, με αφορμή την απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή να εκδώσει απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας στις χιλιομετρικές θέσεις από χ.θ 2+420 έως χ.θ 2+950, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της εξόρυξης αδρανών υλικών, στη «Γωνιά» με τη δημιουργία τρανσέρας, για το έργο κατασκευής της Γ1 φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Εξ αρχής, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εν λόγω περιοχή οριοθετείται από τις εγκαταστάσεις της B.P. στο Λαδοχώρι έως και μετά τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής, δηλαδή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο που προβλέπεται για την κατασκευή της τρανσέρας.

Η απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας εκδόθηκε με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2012, ύστερα από μια μακρά διαδικασία που προέκυψε από σειρά ενεργειών και εγγράφων ήτοι με το:

α) αριθμ. πρωτ. 67/22-12-2011 έγγραφό της /ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε (Ανάδοχος Εταιρεία κατασκευής Γ1 Φάσης Λιμένα Ηγουμενίτσας).

β) αριθμ. πρωτ. 5010/30-11-2011 έγγραφο της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ Τ.Κ.Ε Πρέβεζας

γ) αριθ. Πρωτ. 3600 Π.Ε /Κ.Ε. 1020/13-02-2012 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύου.

δ) αριθμ. Πρωτ. 29273/3010/19-04-2012 έγγραφο της Δ.Τ.Υ. Περιφέρειας Ηπείρου.

ε) αριθμ. Πρωτ. 126/31-05-2012 έγγραφο της ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά από αίτημα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ως είχε εκ του Νόμου υποχρέωση, ενήργησε σε απόλυτα υπηρεσιακό επίπεδο. Πριν την έκδοση της απόφασης εγγράφως, (αρ. πρωτ. 96129/10003/13-01-2012) είχαν ζητηθεί οι απόψεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας, τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και το τμήμα Τροχαίας, ώστε να διαμορφώσει την σχετική απόφαση και στην συνέχεια μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρίας εξέδωσε την άδεια διακοπής της κυκλοφορίας στην Ε.Ο Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες της Γ1 Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Η έκδοση της ανωτέρω άδειας, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το ζήτημα της εναλλακτικής πρότασης για την απόληψη αδρανών υλικών, την οποία προωθούν η Περιφερειακή Αρχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Θεσπρωτίας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας και άλλοι φορείς της Θεσπρωτίας. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν έγινε εφαρμογή της απόφασης για την πρώτη περίοδο, ήτοι από 1η Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου 2012, οφείλεται ακριβώς στην πίεση που ασκείται.

Θεωρούμε ότι η κάθε Διοίκηση, σε τέτοια μείζονα ζητήματα θα πρέπει να έρχεται σε επικοινωνία με αντίστοιχες εμπλεκόμενες πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων. Ειλικρινά δε, δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο για τον οποίο η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας εξέδωσε τώρα άδεια για διακοπή κυκλοφορίας που (μπορεί) να εφαρμοστεί τον προσεχή Οκτώβριο, όταν μάλιστα υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη γίνει εκεί η σχεδιαζόμενη παρέμβαση και ακόμη όταν είναι δυνατή και η εκ περιτροπής διακοπή της κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ