Στην Άρτα ο Φ. Κουβέλης: Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης

KOYBELIS_ARTA«Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, η Αριστερά που δεν περιορίζεται στο να διατυπώνει μόνο την καταγγελτικό της λόγο. Διότι όσο χρήσιμος και αν είναι ο καταγγελτισμός, εάν δεν συνοδεύεται ταυτόχρονα και από τις εναλλακτικές προτάσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία, τότε είναι μία Αριστερά η οποία περιθωριοποιείται, μια Αριστερά η οποία δεν μπορεί να συμβάλει για το καλό της χώρας, για το καλό των πολιτών», επεσήμανε στην συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης, στον πλαίσιο της περιοδείας που έκανε στην Άρτα.

Για την προοπτική της χώρας και την αντιμετώπιση της κρίσης ο κ. Κουβέλης επεσήμανε με έμφαση πως «η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην ευρωζώνη», για να συμπληρώσει πως «η ΔΗΜ.ΑΡ. από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και στους πολίτες ασκεί την πολιτική της και διαμορφώνουμε κάθε μέρα και περισσότερο σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Εξήγησε τους λόγους που η ΔΗΜΑΡ δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου για να επισημάνει: «Η κυβέρνηση αυτή αποτελεί μία σύμπτωση απόψεων των τριών κομμάτων, με κοινή βάση τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ». «Δεν πρόκειται για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν πρόκειται για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, πολλώ δε μάλλον όταν εκ των προτέρων είχαν αποκλειστεί από το ενδεχόμενο συνεννόησης, για την αντιμετώπιση των πράγματι κρίσιμων ζητημάτων του τόπου, πάρα πολλές δυνάμεις του πολιτικού φάσματος της χώρας».

Καταρρίπτοντας τα ψευδοδιλλήματα για την 6η δόση, εξήγησε πως «η δανειακή σύμβαση συνδέεται αποφασιστικά, αναπόδραστα με μια σειρά από εφαρμοστικούς νόμους και οι νόμοι αυτοί αναμφισβήτητα περιέχουν ζητήματα τα οποία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους αλλά μας βρίσκουν αντιθέτους».

Σ’ ότι αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η συνολική κρίση, ο κ. Κουβέλης ήταν κατηγορηματικός: «Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις οι οποίες έγιναν με την τραυματική εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, δηλαδή με τις οριζόντιες περικοπές και πρόκειται για μία αδιέξοδη κατάσταση η οποία θα προκύψει, πολλώ δε μάλλον όταν η εργασιακή εφεδρεία, την οποία θα προωθήσει και το παρόν μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, όχι μόνο δεν προσφέρει οικονομικό όφελος, αντιθέτως, πέρα από το κόστος στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που περιθωριοποιείται οικονομικά και τίθεται εκτός εργασίας, δεν θα υπηρετήσει και την επί της ουσίας αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα στερηθεί σημαντικών, έμπειρων και ικανών στελεχών».

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε πως η πιο έντιμη λύση ήταν και είναι οι εκλογές, για να σημειώσει με νόημα: «Καταψηφίσαμε την παρούσα κυβέρνηση, ταυτόχρονα δηλώσαμε όμως ότι δεν περιοριζόμαστε σε ένα ‘όχι’. Την ίδια ώρα που καταψηφίζουμε, την ίδια ώρα δεσμευόμαστε για την επίμονη, την συστηματική παρουσία μας στον πολιτικό χώρο, με προτάσεις, με θέσεις, με υποδείξεις, με αγωνιστικές παρεμβάσεις να συμβάλουμε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα τα οποία πλήττουν κυρίως την κοινωνία. Βλέπω να έρχεται η αναθεώρηση και αυτής της δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και υπάρχει το τεράστιο ζήτημα μιας Ευρώπης η οποία δεν προχωρά πολιτικά ενοποιημένη, αντίθετα προχωράει τεμαχίζοντας τα επί μέρους κράτη-μέλη, τροφοδοτεί περιφερειακές συσπειρώσεις και εν τέλει δεν θα μπορέσει η Ευρώπη, εάν δεν υπηρετήσει την πολιτική της ενοποίηση, να ασκήσει επί της ουσίας την οικονομική διακυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ