Στην Αμφιλοχία η μεγαλύτερη επένδυση αντλησιοταμίευσης

amfiloxia ergo

Ένα ακόμη βήμα έγινε για την υλοποίηση του μεγάλου συστήματος αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, του έργου που έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει και λειτουργήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες χορήγησης λειτουργικής ενίσχυσης στο Σύστημα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αμφιλοχίας.

Οι λεπτομέρειες για τη στήριξη του συγκεκριμένου έργου κατόπιν και της σχετικής έγκρισης που έδωσε προ μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οριστικοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα.

Πριν από εννέα χρόνια έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, ενώ πριν από οκτώ χαρακτηρίστηκε ως επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Έτσι οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility και πλέον διαθέτει τώρα οριστικές μελέτες και πλήθος ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 κυβικά εκατοστόμετρα και 2 κυβικά εκατοστόμετρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Η ετήσια παραγωγής ενέργειας ανέρχεται σε 816 GWh και η επένδυση υπολογίζεται σε 550 εκ. ευρώ.

Το έργο  θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ),

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ