Στη Βουλή η τύχη των έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας

agios georgios romaikoidragogeio (1)

Την έμπρακτη διαβεβαίωση ότι το έργο ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας (και μέρους της Αιτωλοακαρνανίας), ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, ζητούν με Ερώτηση τους στον Υπουργό Υποδομών δεκατέσσερις (14) βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Νομού Πρέβεζας, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Μπάρκα. Ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται και από τον Τομεάρχη Υποδομών του κόμματος, βουλευτή Νομού Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Ειδικότερα, εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία υλοποίησης του έργου και τον ορίζοντα ολοκλήρωσής του. Ο Υπουργός Υποδομών, κατά τη συνάντηση με τον κυβερνητικό βουλευτή Νομού Λευκάδας, ανέφερε ότι το έργο ύδρευσης θα απενταχτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι θα διοχετευθούν σε έργα στη Θεσσαλία. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ότι το έργο ύδρευσης θα συνεχιστεί μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν υπάρχει καμία αναφορά του στο ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεγαλώνοντας την ανησυχία για το αν το έργο θα εκτελεστεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και χωρίς υπερκοστολογήσεις.

Αφού υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υπουργός, γιατί δεν διοχετεύονται αυτοί για τη χρηματοδότηση των αναγκών που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Daniel» και χρειάζεται η απένταξη ενός έργου και η εκ νέου ένταξή του σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, πόσο μάλιστα όταν αφενός αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν προσδιορίζονται και αφετέρου εγείρονται εύλογες ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου υποδομής για την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας και μέρους της Αιτωλοακαρνανίας, είναι μεγάλης υπερτοπικής σπουδαιότητας, μεγεθύνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς αφορά περιοχές από τέσσερις Νομούς, που έχουν πληθυσμό πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται. Δυστυχώς, η μόνη πρακτική συνέπεια από την ένταξη, απένταξη και εκ νέου ένταξη ενός έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων η χρονική καθυστέρηση εκτέλεσης του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Υποδομών, πρώτον, πώς εξασφαλίζεται ότι οι ενέργειες που πρόκειται να ακολουθηθούν, ακυρώνοντας ήδη υπάρχουσες, διασφαλίζουν την ολοκλήρωση σε εύλογο χρονικό διάστημα του έργου ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας και μέρους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Δεύτερον, αν θα υπάρξει ανατροπή ως προς το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου. Τρίτον, από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση του έργου και αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δέσμευσης κονδυλίων για την υλοποίησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ