Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα εμβόλια και οι συνθήκες στην Πίνδο

geniko emvolio

Το θέμα των εμβολιασμών που έγιναν από… το παράθυρο σε εργαζόμενους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων αναδεικνύει το ΚΚΕ με ερώτηση που καταθέτει στη Βουλή.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι ευθύνες για όσα συνέβησαν δεν βαρύνουν τους εργαζόμενους και ζητά να μην ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος όσων εμβολιάστηκαν.

Παράλληλα οι δύο βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης επικεντρώνονται και πάλι στην υπόθεση εργαζόμενου στην Πίνδο, ο οποίος είχε απολυθεί καταχρηστικά επειδή συμμετείχε σε απεργία με αίτημα την λήψη μέτρων για την προστασία από τον Covid-19.

Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα δόθηκε προσωρινή διαταγή που υποχρέωνε την επιχείρηση να απασχολήσει τον εργαζόμενο.

Όπως υποστηρίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ «η επιχείρηση δεν συνέχισε ως όφειλε την απασχόληση του στους τομείς παραγωγής αλλά τον έστειλε στο πιο σκληρό κομμάτι της παραγωγής  «κρέμασμα, που έχει παραχωρηθεί μόνιμα σε εργολάβο,». Θέση εργασίας για την οποία δεν εκπαιδεύτηκε.

Πολλές καταγγελίες γίνονται ότι ενώ οι εργαζόμενοι λούζονται από την κορφή ως τα νύχια με περιττώματα, δεν χορηγούνται ούτε τα ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας.

Η εταιρεία από την πλευρά της προχώρησε και σε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής».

Και οι δύο βουλευτές συνεχίζουν:

Για αυτή την επιχείρηση και άλλες ζητήθηκε να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των εργατών. Μέχρι τώρα κανείς έλεγχος δεν υπήρχε.

Η επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ έχει ευθύνες που δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία των εργατών, αν και έχει χρηματοδοτηθεί αδρά από το κράτος, έχει ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού, την προηγούμενη περίοδο που για αυτό το λόγο προκάλεσε και την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥΥ.

Αυτά συμβαίνουν στην επιχείρηση που έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο και από του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για την επιχείρηση που ενώ απολύει γιατί διεκδικούν οι εργάτες μέτρα για την υγεία τους και της ζωής τους από την νόσο COVID 19, εμπλέκεται με τον εκτός λίστας εμβολιασμό στους εργαζόμενους, για τον οποίο έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργάτες που εμβολιάστηκαν.

Πρόκειται για την επιχείρηση που από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2020 επιδοτήθηκε και πάλι ειδικά για τον κορονοϊό με 311.675 ευρώ.

Σας υπενθυμίζουμε από την προηγούμενή μας ερώτηση:

«Την ίδια μέρα των απολύσεων (31/12/20), η εταιρία λάμβανε την τελευταία δόση ύψους 590.930,69 € από το Αναπτυξιακό νόμο, για άλλη μια επένδυση συνολικής δαπάνης 3.43 εκατ. Ευρώ. Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμα ο εκσυγχρονισμός και επέκταση του πτηνοσφαγείου, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, η μονάδα επεξεργασίας κρέατος και μονάδα ψημένων προϋπολογισμού 3,5 εκ., η επέκταση του εργοστασίου ζωοτρόφων προϋπολογισμού 3,5 εκ. Ταυτόχρονα η εταιρία έχει ήδη λάβει έγκριση για προγράμματα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 251.474,76 ευρώ μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Τέλος, συμβάσεις γίνονται με τον Δήμο Ιωαννίνων, το στρατό και δεκάδες άλλους φορείς του δημοσίου (π.χ. Νοσοκομεία».

Και επειδή «παίρνετε πρωτοβουλίες για την πάταξη της ψυχολογικής βίας στους χώρους δουλειάς»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει:

·   Για να παύσει η παράνομη και εκδικητική συμπεριφορά της ΠΙΝΔΟΥ στον εργάτη

·   Για να ληφθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

·   Για να μην ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος εργατών που εμβολιάστηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ