Στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ η χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ

anemogenitries

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και την απαραίτητη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωσή του, με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη.

Ειδικότερα επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές γίνονται ενέργειες για την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σκοπό την επίτευξη στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και τη δέσμευση της χώρα για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050. Όμως η απουσία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ δημιουργεί συγκρούσεις, εντάσεις και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Επιπλέον αναφέρουν την ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου συγκεντρωτισμού των μεγάλων έργων στις μεγάλες εταιρείες και την υιοθέτηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας στον απλό πολίτη, ο οποίος έτσι μετατρέπεται από καταναλωτής σε αυτοπαραγωγός πράσινης ενέργειας και βασικός συνδιαμορφωτής της ενεργειακής μετάβασης.

Επιπρόσθετα το Κίνημα Αλλαγής τονίζει την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης μιας προοδευτικής ενεργειακής νομοθεσίας με έλεγχο, διαφάνεια και καθαρούς κανόνες στην ανάπτυξη έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με κατασκευή μικρών έργων που δεν θα αλλοιώνουν τα φυσικά τοπία, με μέτρα κατά της υπερσυγκέντρωσης των έργων σε ελάχιστες μεγάλες εταιρείες, αλλά και με μέτρα για την αποφυγή τεχνητών αυξήσεων τιμών προς τον καταναλωτή.

Παράλληλα σημειώνουν ότι αυτή η καθυστέρηση είτε για αναθεώρηση, είτε για επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, αναδεικνύει τα προβλήματα που προέρχονται από την αγνόηση των τοπικών κοινωνιών στη χωροθέτηση και εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, Πότε θα είναι έτοιμο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, Εάν είναι στις προθέσεις τους να επανασχεδιάσουν το ανταποδοτικό τέλος έργων ΑΠΕ, κυρίως για τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες με αναλογικό του μεγέθους του έργου τρόπο, και Εάν προτίθενται να επανεξετάσουν κριτήρια και περιορισμούς ανά Περιφερειακή Ενότητα και δια νόμου να καθοριστούν μετρήσιμα όρια, η υπέρβαση των οποίων δεν θα επιτρέπει την εγκατάσταση νέων έργων, ώστε να επιτευχθεί η ορθότερη γεωγραφική κατανομή και να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ μεγάλης ισχύος. Επίσης θέτουν τα ερωτήματα για το συνολικό χρονικό προγραμματισμό των νέων δικτύων μεταφοράς ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ, για το σχεδιασμό που υπάρχει, ώστε τα έργα ΑΠΕ να συνοδεύονται από αντίστοιχα έργα αποθήκευσης ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική και θαλάσσια επικράτεια της χώρας, και τέλος ζητούν να τους κατατεθεί το Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) για την περίοδο 2022-2031.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ