Στη Δωδώνη τα προκριματικά διαγωνισμού Πρωτότυπου Μονολόγου

arxaio teatro dodonis

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προκηρύσσει τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη συμβολή του θεάτρου Παραμυθίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μιας σειράς φορέων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Δήμος Δωδώνης, ο οποίος ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η παροχή μιας καλλιτεχνικής διεξόδου στους δημιουργούς και η ανάδειξη αυτών μέσω του έργου τους. Χάρη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής, παρέχεται η ευκαιρία αλλά και το κίνητρο σε συγγραφείς και ερμηνευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδος, να παρουσιάσουν τις προσωπικές τους δημιουργικές ανησυχίες υπό μορφή θεατρικών μονολόγων, διάρκειας 15΄ (σκηνικής παρουσίας) ενώπιον κριτικών επιτροπών. Το μονόλογο μπορεί να ερμηνεύσει είτε ο συγγραφέας είτε ηθοποιός, όμως όποιος ερμηνεύσει ενώπιον της προκριματικής επιτροπής, είναι υποχρεωτικό να ερμηνεύσει και ενώπιον της κριτικής επιτροπής του ημιτελικού και του τελικού. Επιτρέπονται χρηστικά αντικείμενα κατά την παράσταση του μονολόγου αλλά όχι σκηνικά, ούτε χρήση μουσικής.

Ο Δήμος Δωδώνης συμμετέχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό για λόγους συμβολικούς, ως τόπος του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, και για λόγους πρακτικούς: δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ανθρώπων που δε μπορούν να μεταβούν στην πρωτεύουσα για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Η προκριματική φάση συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί στη Δωδώνη, πλησίον του αρχαίου θεάτρου, σε κομβικό σημείο της οδικής διέλευσης, ώστε να μπορούν να μεταβούν εκεί άνθρωποι από όλα τα χωριά του Δήμου αλλά και τα όμορα αστικά κέντρα. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι τόσο εξαιτίας του Φεστιβάλ Δωδώνης όσο και της επιτυχημένης σύστασης και λειτουργίας της θεατρικής ομάδας του Δήμου Δωδώνης, πολλοί δημότες έχουν στραφεί με αγάπη προς τη θεατρική τέχνη και τα θεατρικά κείμενα και μέσω του διαγωνισμού, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια διαδικασία ιδιαίτερα δημιουργική και καλλιτεχνική.

Οι όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό

Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στην προκριματική φάση, καλούνται μέχρι και την 30η Μαρτίου 2023, να υποβάλλουν αίτηση, στην οποία θα αναφέρουν και τον τόπο διαμονής τους, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Να πραγματοποιηθεί η κατοχύρωση σεναρίου στην ΕΣΕ [τύπος έργου: ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ], στη διεύθυνση: https://senariografoi.gr/gr/screenplays/screenplays-registration/

Βήμα 2: Με τον κωδικό κατοχύρωσης να δηλώσετε συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό (2ος Πανελλήνιος διαγωνισμός συγγραφής και ερμηνείας πρωτότυπου μονολόγου επί σκηνής): https://senariografoi.gr/gr/screenplays/contests

Στην ειδική περίπτωση που η πληρωμή της κατοχύρωσης (20 + 24% Φ.Π.Α. 4,80 = 24,80 ευρώ τελικό πληρωτέο ποσό) στο site www.senariografoi.gr δεν δύναται να γίνει με οιαδήποτε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, μπορεί να γίνει με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς αριθ. λογ. IBAN GR5701718390006839133385616 (όλα τα έξοδα και οι τραπεζικές προμήθειες βαραίνουν τον εντολέα).

Σχετικά με αυτή τη διαδικασία παρακαλούμε επικοινωνήστε στη διεύθυνση info@senariografoi.gr ή στο τηλέφωνο 6932089819.

Οι διακριθέντες σε κάθε τοπική προκριματική φάση (27-30 Απριλίου 2023) θα προκριθούν στον ημιτελικό που θα διεξαχθεί στο θέατρο Παραμυθίας στην Αθήνα στις 19-20-21 Μαΐου.

Η επιτροπή του ημιτελικού θα επιλέξει 6 τουλάχιστον μονολόγους (έως 8) οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην τελική φάση που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον διαφορετικής επιτροπής και κοινού, στο θέατρο Παραμυθίας στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 2023.

Οι τρεις πρώτοι νικητές θα λάβουν μετάλλιο. Ο πρώτος θα λάβει συμβολικό έπαθλο 500 ευρώ, ο δεύτερος 300 και ο τρίτος 200 ευρώ. Μετάλλιο θα λάβουν επίσης η καλύτερη ερμηνεία και το καλύτερο κείμενο. Και έπαθλο από 250 ευρώ. Οι βραβευμένοι μονόλογοι δικαιούνται να παρουσιασθούν επί σκηνής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θεατρικού έργου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, το επόμενο έτος.

Θα απονεμηθούν και τρεις έπαινοι στον 4ο, 5ο και 6ο και συμβολικό έπαθλο.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικότερα οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό παρέχονται μέσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος www.senariografoi.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ