Στη χαράδρα του Αώου και τα κεφαλοχώρια του Σμόλικα

SMOLIKAS PALIO

SMOLIKAS PALIOΑπό το Βρυσοχώρι ο ασφάλτινος πια δρόμος κατηφορίζει με άφθονες στροφές για την κοίτη του ποταμού Αώου (6 χλμ.). Θα περάσετε το ποτάμι χρησιμοποιώντας την καινούργια τσιμεντένια γέφυρα και θα αρχίσετε να στριφογυρίζετε τις αλλεπάλληλες και μάλλον κουραστικές κορδέλες που θα σας φέρουν μετά από 7 χιλιόμετρα γερής ανάβασης στο χωριό Παλαιοσέλι, πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τα χωριά της Λάκκας Αώου με την Κόνιτσα και τα Γρεβενά.

Από το Παλαιοσέλι, αν πάτε αριστερά, με κατεύθυνση βορειοδυτική θα περάσετε από το χωριό Ελεύθερο και θα καταλήξετε στην Κόνιτσα (20 χλμ.).

 

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδρομής θα απολαύσετε το υπερθέαμα των κορφών της Τύμφης που φράζουν σαν τεράστιο τείχος τον ορίζοντα, αλλά και τη θέα στη χαράδρα του ποταμού Αώου ο οποίος κυλά τα γρήγορα νερά του καμιά 400 μέτρα χαμηλότερα.

Από το Παλαιοσέλι πάλι, αν πάτε δεξιά (με κατεύθυνση νοτιοανατολική), θα περάσετε τα όρια του νομού Γρεβενών και θα καταλήξετε στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας που απέχει από τα Γρεβενά και την Εγνατία Οδό 50 χιλιόμετρα.Το Παλαιοσέλι μπορεί σήμερα να δείχνει έρημο και απομονωμένο, όμως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ένα ακμάζον χωριό με αρκετά αρχοντόσπιτα. Μάλιστα εδώ υπήρχε το «Ελληνικό Σχολείο» όπου οι μαθητές διδάσκονταν αρχαία ελληνικά, λατινικά και… γαλλικά (!). Επίσης, το 1889 άρχισε η λειτουργία και Παρθεναγωγείου, αποκλειστικά για τη φοίτηση κοριτσιών.

Αμέσως μετά το Παλαιοσέλι (3 χλμ.) φτάνετε στις Πάδες, ένα όμορφο χωριό που βρίσκεται σε ύψος 1.100 μέτρων. Ετυμολογικά η ονομασία του πιθανόν να προήλθε από τη βλάχικη λέξη «πάντε» που σημαίνει «επίπεδος τόπος, ίσωμα». Οι Πάδες θεωρούνταν από τα πιο πλούσια κεφαλοχώρια του Σμόλικα με διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπίτια. Στις 13 Οκτωβρίου του 1943 οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό και το πυρπόλησαν. Ελάχιστα κτίρια γλίτωσαν την καταστροφή, ανάμεσά τους ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που, σύμφωνα με υπέρθυρη επιγραφή του, κτίσθηκε το 1784.

Εννέα χιλιόμετρα μετά τις Πάδες θα συναντήσετε το χωριό Αρματα ή Αρμάτοβο. Σύμφωνα με τους ντόπιους η ονομασία προέρχεται από την εξειδίκευση που είχαν επί τουρκοκρατίας οι τεχνίτες του χωριού να κατασκευάζουν άρματα (όπλα, σπαθιά, μαχαίρια). Στον δρόμο από Πάδες προς Βασιλίτσα θα σταματήσετε για να δείτε το παραδοσιακό νεροπρίονο που στήθηκε εδώ τα τελευταία χρόνια.

Το τελευταίο χωριό της Λάκκας Αώου είναι το Δίστρατο (παλιότερα Μπριάζα) με τις τρεις γειτονιές του. Δικαιολογημένα θεωρείται κεφαλοχώρι, αφού είναι το μοναδικό από τα χωριά της Λάκκας που παρουσιάζει κίνηση χειμώνα, καλοκαίρι.
ΠΗΓΗ: Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ