Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αλβανία, το μεγάλο πλυντήριο ναρκω- χρημάτων!

Ως βάση ισχυρών εγκληματικών οργανώσεων που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε Βαλκάνια, Ευρώπη και ΗΠΑ, περιγράφεται η Αλβανία στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπαρτεμεντ. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως αφορά στο ξέπλυμα των χρημάτων που προέρχονται κυρίως από την διακίνηση των ναρκωτικών. Ο κατασκευαστικός τομέας και οι επιχειρηματικές επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες όπου καταλήγουν τα ναρκωευρώ και ως ένα βαθμό δικαιώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν για τους ίδιους λόγους την Κυβέρνηση Ράμα. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση, έχει καταβάλει μικρή προσπάθεια για να φέρει την χώρα στην ομαλότητα και να περιορίσει το έγκλημα.

Η έκθεση χαρακτηρίζει την Αλβανία ως μία από τις βασικότερες χώρες με το μεγαλύτερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον κόσμο.

«Οι κατασκευές, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και τα τυχερά παιχνίδια είναι οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύθηκε μια ημέρα νωρίτερα.

Τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών των αλβανών βαρόνων ανακυκλώνουν μαύρο χρήμα με το πρόσχημα ή το μηχανισμό των εμβασμάτων από τους αλβανούς μετανάστες που ζουν κι εργάζονται σε χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η Αλβανία περιγράφεται ως χώρα τράνζιτ για τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών: κοκαΐνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από της χώρες της Ανατολής, προς τις αγορές της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά στην ινδική κάνναβη η Αλβανία μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να περιόρισε τις επιφάνειες καλλιέργειας ωστόσο όμως οι ποσότητες που είχαν παραχθεί την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την Έκθεση των ΗΠΑ, την καθιστούν βασικό εξαγωγέα χασίς προς τις χώρες της Ευρώπης.

Διπλωματικοί κύκλοι στα Τίρανα συνδέουν το έντονο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης Ράμα για την «τουριστική αξιοποίηση» της παραλιακής ζώνης –που συνεπάγεται δήμευση περιουσιών της μειονότητας- με την ανάγκη βαρόνων να ξεπλύνουν χρήμα από την διακίνηση ναρκωτικών.

Φαίνεται ότι η εκτίμηση αυτή είναι απολύτως ορθή και ο Αλβανός Πρωθυπουργός το κόμμα του οποίου έτυχε γενναίων χορηγιών έχει ανεξόφλητα γραμμάτια. Γραμμάτια που τον οδηγούν σε αποφάσεις κόντρα στο συμφέρον της χώρας τους και την ευρωπαϊκή προοπτική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ