Στεφανής: Τι απάντησε για την περίθαλψη στρατιωτικών στην Ήπειρο

stefanis1

Διευκρινίσεις από το ΥΦΕΘΑ για τα «σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών που υπηρετούν στην Ήπειρο».

«Για την ετήσια υγειονομική εξέταση (ΕΥΕ) του εν ενεργεία (εε) προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), ισχύει (άρθρο 4 του ΠΔ 432/1983 (Α΄162)) ότι η εξέταση της κατηγορίας αυτής παρέχεται με τον πλέον αξιόπιστο, οικονομικό και άμεσο τρόπο στα στρατιωτικά νοσοκομεία (ΣΝ), ΚΙΧΝΕ, ΤΥΕΘ και ΤΥΓ, καθώς και από λοιπές δημόσιες δομές υγείας, μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπηρετεί στρατιωτικός ιατρός ανάλογης ειδικότητας, δεν λειτουργεί ΣΝ ή αυτό που λειτουργεί στερείται χώρου, θεραπευτικών μέσων ή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Περαιτέρω, η χρήση κατά σειρά των στρατιωτικών και των δημόσιων δομών υγείας εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον από πλευράς κόστους, εξοικονομώντας πόρους, και δεν αυξάνει το ήδη επιβαρυμένο, κατά την παρούσα περίοδο, έργο των κρατικών νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα δίνει στην υπηρεσία τη δυνατότητα ελέγχου της υγειονομικής κατάστασης και της σωματικής ικανότητας του προσωπικού, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της επιχειρησιακής του κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται ότι είναι επιχειρησιακά σκόπιμο να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο διεξαγωγής της EΥΕ των στελεχών της περιφέρειας Ηπείρου στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (Θεσσαλονίκη), ενώ παράλληλα δεν έχουν αναφερθεί δυσλειτουργίες, ως προς τον τρόπο υλοποίησης των EΥΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων του Στρατού Ξηράς».

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, με θέμα «Σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών που υπηρετούν στην Ήπειρο».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προς την κατεύθυνση της μέριμνας του προσωπικού, το ΓΕΣ διέθεσε ήδη, από την 19η Ιουλίου 2021, ένα μικρολεωφορείο πολιτικού τύπου «MERCEDES» στην 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού (8η Μ/Π ΤΑΞ) προκειμένου να δρομολογηθεί για τις μετακινήσεις των στελεχών της, από και προς αυτή, ώστε να εξυπηρετείται η πραγματοποίηση της ΕΥΕ στο 424 ΓΣΝΕ.

Ο κ. Στεφανής επανέλαβε τα εξής:

-«Αναφορικά με τα μέλη οικογένειας των εε στελεχών τα οποία είναι ασφαλισμένα στο ΥΠΕΘΑ, δια των Γενικών Επιτελείων, αυτά έχουν ελεύθερη επιλογή παρόχου υπηρεσιών υγείας.

-Σε περίπτωση επιλογής ιδιώτη μη συμβεβλημένου παρόχου, η υγειονομική δαπάνη αποζημιώνεται, κατόπιν υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών και παραστατικών από τον ενδιαφερόμενο, κατά τα προβλεπόμενα. Μάλιστα, στο πλαίσιο μέριμνας για το προσωπικό, έχει καθοριστεί, μεταξύ άλλων, η χορήγηση προκαταβολής έναντι των υποβαλλόμενων δαπανών φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης και τέλος,

-Οι όροι και οι προϋποθέσεις της παροχής υπηρεσιών υγείας στα μέλη οικογένειας των εε στελεχών, που είναι ασφαλισμένοι στο ΥΠΕΘΑ, καθορίζονται με σαφήνεια στο ΠΔ 432/83».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ