Στάση πληρωμών από το ΠΔΕ.. Μετέωρα τα έργα των Δήμων, σε αδιέξοδο οι Δήμαρχοι

ped epirou

Το ταμείο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου άδειασε και τα έργα στους Δήμους μένουν μετέωρα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η Περιφέρεια είχε αποστείλει έγγραφο προς τους δήμους της περιοχής δηλώνοντας αδυναμία να πληρώσει, πλην όμως τα περισσότερα από τα έργα είτε υλοποιούνταν ήδη, είτε βρισκόταν στην φάση της δημοπράτησης.

Έτσι σήμερα αφενός δεν μπορούν να υλοποιηθούν ορισμένα που ήταν ενταγμένα στο τεχνικό πρόγραμμα των Δήμων, αφετέρου οι ίδιοι κινδυνεύουν να βρεθούν στα δικαστήρια με εργολάβους που απαιτούν την καταβολή χρημάτων.

Η Περιφέρεια αδυνατεί να πληρώσει καθώς το κεντρικό κράτος έκλεισε τις κάνουλες, οι Δήμοι από την πλευρά τους είναι με την πλάτη στον τοίχο και τα έργα κινδυνεύουν είτε να μην γίνουν ποτέ, είτε να μείνουν στη μέση.

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι υπογράμμισαν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και σημείωσαν ότι πολιτικά το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διεκδικήσουν από το κεντρικό κράτος την εκταμίευση κονδυλίων προς την Περιφέρεια, ώστε αυτή με την σειρά της να προχωρήσει σε πληρωμές.

Θα ανταποκριθεί το κεντρικό κράτος στην υποχρέωσή του;

Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως και έργα της Περιφέρειας από το ΠΔΕ μένουν απλήρωτα.

Οι Δήμαρχοι πάντως θεωρούν επιτακτική ανάγκη την άμεση πληρωμή των έργων ώστε να αποφευχθούν άλλες περιπέτειες ενώ επαναφέρουν το αίτημα για ένα ξεχωριστό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα απευθύνεται αποκλειστικά στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

«Έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση στους Δήμους καθώς ο σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί και κινδυνεύουν έργα να μην εκτελεστούν» σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

«Έχουμε έργα στο τεχνικό μας πρόγραμμα για τα οποία πρέπει να βρούμε χρήματα να τα πληρώσουμε.. Αν η πολιτεία δεν δώσει λύση είμαστε κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι» ανέφερε ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις κι άλλων αυτοδιοικητικών της Ηπείρου ενώ κοινό ήταν το αίτημα για άμεση πληρωμή των υπό εκτέλεση έργων ώστε να αποφευχθούν άλλες περιπέτειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ