Τι είναι η «νεοφυής επιχειρηματικότητα» – ή απλά «start-up» ;

startup

startup

Γράφει: Σταύρος Κορμπής

Ο πρώτος ορισμός που συναντάμε ανήκει στον Steve Blank και αναφέρει: «μια startup είναι ένας προσωρινός οργανισμός που σχηματίστηκε για να αναζητήσει ένα επαναλήψιμο και επεκτάσιμο μοντέλο επιχειρείν.»

Ο Paul Graham, ιδρυτής μιας από τις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις του κόσμου, ορίζει ως νεοφυή επιχείρηση “την εταιρεία που έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξηθεί ταχύτατα. Το να είναι μια επιχείρηση νεοσύστατη δεν σημαίνει ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφυούς. Το μόνο σημαντικό πράγμα για μια νεοφυή επιχείρηση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης.”

Συνοψίζοντας μια νεοφυή επιχείρηση:
Ø Είναι νέα
Ø Είναι καινοτόμος
Ø Αναγνωρίζει μια ανάγκη την οποία προσπαθεί να καλύψει.
Ø Στοχεύει σε μεγάλο κοινό
Ø Έχει ταχεία ανάπτυξη – Ή έχει προοπτικές ταχείας ανάπτυξης

Τα ελληνικά παραδείγματα

«Ας πούμε ότι ξεκινά κάποιος ένα συνοικιακό αρτοποιείο. Είναι start-up; Μάλλον όχι. Αν όμως ξεκινήσει αυτό το αρτοποιείο παράγοντας ένα εξαιρετικής ποιότητας ψωμί με αγνά, παραδοσιακά υλικά, αν φροντίσει να επικοινωνήσει την ανάπτυξη του προϊόντος αυτού στην αγορά με έναν έξυπνο, αποτελεσματικό τρόπο και αν έχει μελετήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο ώστε σιγά-σιγά από τον ένα φούρνο να κάνει ένα δίκτυο αρτοποιείων με σύγχρονα μέσα διανομής και προώθησης του προϊόντος, τότε ναι, είναι start-up», αναφέρει ο Δημήτρης Τσίγκος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών και ιδρυτής της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων σε σχετική του ανάρτηση για το τι εστί startup με απλά λόγια.

Νεοφυής λοιπόν είναι η επιχείρηση που ο λόγος ύπαρξής της είναι να προσφέρει μια καινοτόμο λύση σε ένα πρόβλημα ή μια επιθυμία των πελατών της και που στοχεύει να αναπτυχθεί δημιουργώντας αξία για τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζομένους της.

Περισσότερες Πληροφορίες:

-Openfund: Πλατφόρμα που βοηθά καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια, με παραδείγματα τα startups “GourmetOrigins.com”, “kamibu”, “fascinating.com” και “youscan”.

-Startup Genome: Παγκόσμια πρωτοβουλία καταγραφής startups, επενδυτών και λοιπών εμπλεκομένων στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, σε έναν interactive χάρτη που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

-StartupLive: Διοργανώσεις που γίνονται σε πολλές πόλεις του κόσμου ανά διαστήματα και προσφέρουν την ευκαιρία σε υποψήφια startups να «φωνάξουν» την ιδέα τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές και υποστηρικτές ή να λάβουν feedback για το project τους.

-Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων: Κοινότητα startup επιχειρηματιών που προωθούν στην Ελλάδα το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας, με πλούσια δράση, συναντήσεις και εκπαιδευτικά workshops.

-TedX: Τα γνωστά TED events προωθούν και στηρίζουν τις καινοτόμες ιδέες μέσω της παρουσίασής τους από ομιλητές σε κάθε διοργάνωση σε διάφορες πόλεις του κόσμου ανά διαστήματα. Αυτή την περίοδο μόλις ολοκληρώθηκε το TEDx Θεσσαλονίκης – δείτε πληροφορίες και τα «συμπεράσματα» του event εδώ. http://www.tedxthessaloniki.com/

-Startup.gr: Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα σεμινάρια και εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα, καθώς και ενδιαφέροντα στατιστικά για τα startups εν Ελλάδι. Στη συνεργαζόμενη ιστοσελίδα Growing.gr, θα βρείτε συνεντεύξεις νέων επιχειρηματιών και φοιτητών.

-StartupGreece: Πρόκειται για κίνημα πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας για τη νέα γενιά επιχειρηματιών στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από κοινότητες νέων επιχειρηματιών.

Σταύρος Κορμπής
PlanTech ΕΠΕ
Τηλ. 2651054300
www.plantech.gr
www.facebook.com/PlanTech

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ