Στα ύψη οι τιμές σε αιγοπρόβειο και μοσχαρίσιο κρέας

kreata

Νέο κύμα ανατιμήσεων στο αιγοπρόβειο κρέας φέρνουν τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά, αλλά και η θανάτωση χιλιάδων ζώων, με αποτέλεσμα η αγορά να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση.

Όπως δηλώνει ο Νίκος Παλάσκας, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, «τον τελευταίο μήνα έχουν κλείσει τα σφαγεία» και απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις μονάδες προς αυτά. «Στην κατανάλωση το κρέας δεν υπάρχει, έρχονται μικρές ποσότητες από γειτονικές περιφέρειες. Ο καταναλωτής δεν θα βρει πρόβειο και αρνίσιο κρέας και θα είναι πανάκριβο», τονίζει.

Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο κρέας, που σήμερα κυμαίνεται στα 4-4,5 ευρώ το κιλό, αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 6 ευρώ το κιλό, με το κόστος να περνά αναπόφευκτα στον καταναλωτή. Το μπούτι, που σήμερα κοστίζει 9,5-11 ευρώ, δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 12,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα παϊδάκια από 10-12 ευρώ μπορεί να φτάσουν τα 13,5 ευρώ.

Σταθερά ακριβό παραμένει και το αρνί. Οι παραγωγοί το πωλούν στα 8,5 ευρώ το κιλό, για να φτάσει στα σούπερ μάρκετ 13-14 ευρώ και στα κρεοπωλεία έως και 17 ευρώ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος, καθώς η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά.

Παράλληλα, αυξημένες έως και 25% σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές και στο μοσχαρίσιο κρέας. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση έχει μειώσει το ζωικό κεφάλαιο, ενώ η Ελλάδα καλύπτει το 80% των αναγκών της σε βόειο κρέας μέσω εισαγωγών. Έτσι, η τιμή της μπάλας έχει αυξηθεί από τα 12,5 ευρώ το κιλό πέρυσι στα 15,8 ευρώ φέτος.