Στα ύψη η έξοδος και το πασχαλινό τραπέζι

pasxa arnaki

«Χρυσάφι» θα πληρώσουν το φετινό πασχαλινό τραπέζι και το ταξίδι στο χωριό οι καταναλωτές, καθώς η αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα εκτινάσσει στα ύψη το κόστος για το μέσο νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού θα είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών.

Έμποροι εκτιμούν ότι με βάση τις τιμές ο οβελίας θα ξεπεράσει τα 13 ευρώ το κιλό.

Πέρσι η τιμή των αμνοεριφίων προσέγγισε στη λιανική τα 12 ευρώ το κιλό, ενώ είχαν γίνει και εισαγωγές. Φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές μεταξύ 7,5-8 ευρώ, αυξημένες ως και 40% από πέρσι.

Την ίδια ώρα σημαντικές είναι οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν κατά μέσο όρο ακόμα και το 15% με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 50%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα (τσουρέκια, κουλουράκια κ.λπ.) από 7% μέχρι 15%.

Απαγορευτικό όμως γίνεται και το ταξίδι για τον εορτασμό του Πάσχα στο χωριό, καθώς η εκτόξευση της τιμής της αμόλυβδης πολλαπλασιάζει τα κόστη.

Ήδη, οι τιμές της αμόλυβδης κυμαίνονται μεταξύ 1,90 και 2 ευρώ το λίτρο και ακόμα και αν υπάρξει αποκλιμάκωση το γέμισμα του ρεζερβουάρ θα είναι σημαντικά ακριβότερο από πέρσι.

Μέσα σε ένα χρόνο (Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022) σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το κόστος της αμόλυβδης αυξήθηκε 23,2%, ενώ με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Τρίτη 5 Απριλίου στα 2,056 ευρώ το λίτρο όταν πέρσι την ίδια ημέρα ήταν στα 1,6 ευρώ το λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ