Στα πρώτα έξι της χώρας το πρότυπα ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας

epal igoumenitsa

Έξι πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια δημιουργούνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ολιστικής μεταρρύθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ιδρύονται έξι Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. σε έξι Περιφέρειες της χώρας. Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ Άργους, Επανομής, Περάματος, Ξάνθης, Ηγουμενίτσας και Τρικάλων, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, θα λειτουργήσει η Α’ τάξη, στις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ.

Σημειώνεται ότι η ίδρυση πρότυπου ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο από τους μαθητές και τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους φορείς.

Αντιδράσεις που έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων αποτελεί προτεραιότητά μας. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στέρεη επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, που θα καλλιεργεί βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων. Η στρατηγική μας για συνολικό επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικής μας σχεδόν δύο χρόνια τώρα, που υλοποιείται βήμα-βήμα – με την καίρια συμβολή του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Βούτσινου – μέσα από πρωτοβουλίες όπως η ψήφιση του νόμου 4763/2020, η ενίσχυση των Δημοσίων ΙΕΚ και η θέσπιση του παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε αυτά, τώρα η ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. Συνεχίζουμε δυναμικά, δίνουμε στις νέες και τους νέους μας επιλογές με προοπτικές, που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους, που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας μας».

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας «Για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα υλοποιείται, σταδιακά και με συστηματικό τρόπο, σειρά ρυθμίσεων αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων πλέον λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται νέες μεθοδολογίες, κριτήρια ποιότητας σε πόρους και διαδικασίες. Οι νέες μέθοδοι, οι αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν εντός των Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στις νέες απαιτήσεις καθώς και η συνεχής παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανατροφοδότηση του συστήματος, αναμένεται να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας. Για την υλοποίηση των καινοτομιών αυτών, προβλέπεται σημαντική χρηματοδότηση και από ενωσιακούς πόρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ