Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ο Α. Ξανθός, τι είπε για την πανδημία

ksantos st giannina

Τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων επισκέφθηκε ο πρώην Υπουργός και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις, τους εργαζόμενους και τους γιατρούς των νοσοκομείων με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά τόσο την πορεία της πανδημίας στην περιοχή όσο και άλλα θέματα που άπτονται της ενίσχυσης των νοσοκομείων.

Στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι υποτίμησε τον κίνδυνο και οδηγεί την χώρα σε μία υγειονομική τραγωδία. Μία τραγωδία με χιλιάδες κρούσματα, απώλειας ζωών και  μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν καθυστερημένα καθώς πίστευε ότι η πανδημία ήταν κύμα που θα περνούσε χωρίς να απαιτηθούν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα. Για την υποτίμηση του κινδύνου καταλόγισε ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «το αφήγημα έχει καταρρεύσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, θεωρεί ότι στη σημερινή φάση της πανδημίας αυτό που χρειάζεται είναι μία πολυεπίπεδη υγειονομική στρατηγική.

Προτεραιότητες αυτής της στρατηγικής πρέπει να αποτελούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και  δυνάμεων και ένα πειστικό εμβολιαστικό restart, με διερεύνηση του κοινωνικού προφίλ των ανεμβολίαστων και στοχευμένη παρέμβαση Αγωγής Υγείας στην κοινότητα και στους πληθυσμούς υψηλής ευαλωτότητας (ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κλπ).

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, με έμφαση  στην πρόληψη της διασποράς, στην έγκαιρη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, στην πρόβλεψη και κατάλληλη φροντίδα και αναδιοργάνωση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος με σοβαρή ενίσχυση  του  ΕΣΥ και των υπηρεσιών  Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή της επιδημιολογικά αστήρικτης και υγειονομικά  επισφαλούς γραμμής ότι έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων»  και άρα τα μέτρα πρέπει να αφορούν μόνο αυτούς. Είναι λάθος μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι έχουν «διαβατήριο ελευθερίας» και μπορούν να επιστρέψουν στην  κανονικότητα τους χωρίς κίνδυνο και χωρίς κανένα περιορισμό. Όταν έχεις κρίση Δημόσιας Υγείας σε έξαρση, δεν είναι κανένας ασφαλής και δεν υπάρχει κανονικότητα για κανένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ