Στα μανταλάκια δια νόμου όσοι ελληνοποιούν!

«Με αυτό το νομοσχέδιο γίνονται σημαντικά πράγματα για τη πρωτογενή μας παραγωγή. Αυτό το νομοσχέδιο κλείνει και ανοίγει σημαντικά ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε παρέμβασή του μετά το τέλος των ομιλιών από τους εισηγητές των κομμάτων στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε στη διάταξη για τις ελληνοποιήσεις εκφράζοντας την έκπληξη του ότι δεν «επισημάνθηκε κάτι το οποίο αποτελεί την κορωνίδα της συζήτησής μας» καθώς όπως πρόσθεσε «είναι ζήτημα που σήμερα απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας και στα πλαίσια της απάτης των τροφίμων». Σημείωσε πως είναι «για πρώτη φορά νομοθετούμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών που κάνουν αυτές τις πράξεις, την ανάκληση της αδείας τους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις». Υπογράμμισε ότι ο μιμητισμός των προϊόντων αποτελεί «πρόβλημα στο εισόδημα του παραγωγού».

Σε αναφορά του στη διάταξη για τη δημιουργία του Μελισσοκομικού Μητρώου ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως μέσω αυτού «θα ξέρουμε ποιοι είναι οι μελισσοκόμοι για να τους στηρίξουμε και όχι αυτούς που το “ παίζουν” μελισσοκόμοι».

Τέλος, ο κ. Βορίδης, σε άλλη του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι η μοναδική τροπολογία που θα προστεθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο θα αναφέρει ότι δεν θα διακόπτεται η παροχή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο το ΥΠΑΑΤ επιχειρήσει να δώσει λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία, την αλιεία, την κτηνοτροφία. «Πρόκειται για ένα “ ερανιστικό” νομοσχέδιο, που μαζεύει διατάξεις από πολλές νομοθεσίες, τροποποιώντας ή καταργώντας, με βασική στόχευση την απλούστευση και τη βελτίωση των διαδικασιών του υπουργείου» σημείωσε ο κ. Σταμενίτης συμπληρώνοντας ότι «θα ενισχύσει την απελευθέρωση της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού τομέα από δυσλειτουργίες και διοικητικές αγκυλώσεις». Σε ότι αφορά τον μελισσοκομικό κλάδο της χώρας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε πως θα συσταθεί το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο ενώ θα θεσπιστεί και η Ατομική Μελισσοκομική Ταυτότητα. «Περνάμε από την έντυπη στην ψηφιακή μορφή», τόνισε.

Μιλώντας για το προβλημάτων ελληνοποιήσεων ο κ. Σταμενίτης είπε πως μέσω του νομοσχεδίου επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, ενώ θα ενταχθούν στην ενιαία βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» οι επιχειρήσεις παραγωγής αλλά και εμπορίας αβγών. «Προβλέπεται επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την εμπορεία και διακίνηση των αβγών με τη δημιουργία ισοζυγίων» σημείωσε. Τέλος, ο βουλευτής Πέλλας στάθηκε στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης υποβολής της αίτησης για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά ή εντός κατοικημένων περιοχών έως τις 31/12/2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ