Στα ίχνη της κλεμμένης εικόνας….

EIKONA_KOZANH– Πλήθος φωτογραφιών από μοναστήρια στα χέρια 52χρονου….Ανοίγει νέο παράθυρο στην έρευνα για την αρχαιοκαπηλία

Ένα νέο μονοπάτι στις έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων που έχουν λεηλατήσει τον βυζαντινό πλούτο της Ηπείρου, ανοίγει για την αστυνομία μετά από τη σύλληψη ενός 51χρονου στην περιοχή της Κοζάνης.

Ο άνδρας είχε στην κατοχή του μία εικόνα του 18ου αιώνα (αυτή που βλέπετε στη φωτό) και πλήθος φωτογραφιών από ναούς και μοναστήρια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Epiruspost.gr οι αρχαιολόγοι που εξέτασαν την εικόνα απεφάνθησαν ότι έχει αφαιρεθεί από τέμπλο, πιθανόν από την περιοχή της Ηπείρου, καθώς η τεχνοτροπία της παραπέμπει στον βορειοδυτικό Ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πλήθος των φωτογραφιών που βρέθηκε στο σπίτι του 51χρονου από την Κοζάνη, θα αποσταλεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προέρχονται από την περιοχή μας.

Πίσω από την υπόθεση αυτή, που ίσως με την πρώτη ματιά δεν δείχνει σοβαρή, μπορεί να κρύβεται μία ακόμη άκρη του νήματος ώστε να προχωρήσει η αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό των αρχαιοκαπήλων που εδώ και μήνες είναι «παγωμένη».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η απόφαση να μεταφερθεί η έρευνα από την Ασφάλεια Ιωαννίνων στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας αποδείχθηκε ότι δεν βοήθησε στο βαθμό που αναμένονταν. Ίσως ο φόρτος εργασίας του συγκεκριμένου τμήματος δεν επιτρέπει την ενασχόληση ικανής ομάδας αστυνομικών στο βαθμό που χρειάζεται με την εξιχνίαση των κλοπών εκκλησιών στην Ήπειρο.

Άλλωστε ο εντοπισμός κλεμμένων εικόνων τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Άμστερνταμ έγινε μέσα από άλλες έρευνες.

Ίσως λοιπόν είναι επιβεβλημένο σήμερα ο φάκελος των κλοπών να επιστρέψει στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, η οποία και με το πλήθος των νέων στοιχείων που έχουν προκύψει να καταφέρει να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της περίπλοκης και σκοτεινής υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ