Στα Γιάννινα το διεθνές συνέδριο Μετεωρολογίας

keraunos sp

H Μετεωρολογία, η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Φυσικής (COMECAP) που θα λάβει χώρα από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο Du Lac.

Η επιστημονική εκδήλωση, που αρχικά είχε οριστεί για τον Σεπτέμβριο 2020, επανασχεδιάστηκε στις νέες ημερομηνίες ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις νέες συνθήκες συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό συνέδρων από όλη την Ελλάδα στα Ιωάννινα, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία, και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο Μετεωρολογίας που διοργανώνεται στον Ελληνικό χώρο κάθε δύο χρόνια και προσελκύει σταθερά την τελευταία δεκαετία πάνω από 200 καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου και μεταπτυχιακούς φοιτητές, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Είναι πλέον από όλους αντιληπτό ότι τα θέματα που αφορούν στις καιρικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή, δεν παρουσιάζουν μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά και γενικότερο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον, λόγω των επιπτώσεων τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  αποτελούν ο πολύ πρόσφατος παρατεταμένος και ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού και οι επακόλουθες εκτεταμένες, καταστροφικές πυρκαγιές, οι ακραίες καταιγίδες που προκαλούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες ελληνικές πόλεις που επιδεινώνεται από την καύση βιομάζας (τζάκια).

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προαγωγή της θεωρίας και η ανάπτυξη εργαλείων για την αντιμετώπιση σημαντικών επιστημονικών προβλημάτων που βρίσκονται στην καρδιά των παραπάνω φαινομένων. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, θα συζητηθούν οι αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα, στο περιοχικό κλίμα της Μεσογείου αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα, η ανάπτυξη των κατάλληλων μοντέλων για τη μελέτη αυτών, η βελτίωση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία κτλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξειδικευμένες συνεδρίες που προσεγγίζουν πολύπλευρα τα επιστημονικά προβλήματα και διανθίζεται με προσκεκλημένες ομιλίες από ερευνητές με διεθνή καταξίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ