Στα Γιάννινα ο Υπουργός.. Αντί επενδυτικού ανέμου… «ο λίβας που καίει τα σπαρτά»!!!

xaritsis giannina

xaritsis giannina

Έναν πακτωλό εκατομμυρίων έχει μοιράσει τον τελευταίο χρόνο ο Υπουργός Οικονομίας κι Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο οποίος έχει την ευθύνη για την διαχείριση του ΕΣΠΑ, όμως στην πραγματική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμη, ούτε ένα ευρώ!

Ο Υπουργός ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνει νέα προγράμματα, κυρίως για τους μικρομεσαίους, αλλά μέχρι τώρα, δεν έγινε εφικτή ούτε καν η αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις τέσσερις και μοναδικές προκηρύξεις που έληξαν από το περασμένο καλοκαίρι.

Νέοι, επιστήμονες, μικρομεσαίοι και επαγγελματίες, που ανταποκρίθηκαν και σχεδίαζαν μικρές επενδύσεις, αλλά σημαντικές με βάση τη σημερινή οικονομική κατάσταση, βρίσκονται στο «περίμενε» και χωρίς να βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ, πολλοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν πιθανή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Άλλωστε η οικονομία βρίσκεται και πάλι σε πλήρη αβεβαιότητα, τα φορολογικά κι ασφαλιστικά βάρη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ο επενδυτικός άνεμος που ονειρεύεται ο κ. Χαρίτσης μέσω του ΕΣΠΑ μοιάζει με τον λίβα που καίει τα σπαρτά.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού…

Όποιος κάνει μια μικρή αναζήτηση, ακόμη και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα, πως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, αρέσκεται στις ανακοινώσεις και στο μοίρασμα εκατομμυρίων..

Από τις επίσημες ανακοινώσεις και συνεντεύξεις του Υπουργού παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά κι ενδεικτικά αποσπάσματα.

Ιωάννινα.. Μάρτιος 2016

Ο Υφυπουργός Οικονομίας κι Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης είπε ότι «έχουμε προσαρμόσει τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες προκειμένου να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Ήπειρο, μια περιοχή με σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες αναπτυξιακές καθυστερήσεις αλλά και αξιοσημείωτες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν». Αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και τους στόχους των νέων προγραμμάτων επισημαίνοντας ότι «ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε οι πόροι που θα διατεθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία». Υπογράμμισε πως οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το νέο ΕΣΠΑ είναι ο κοινωνικός και ο αναπτυξιακός. Επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η αναστροφή της τάσης φυγής των νέων εργαζομένων και επιστημόνων στο εξωτερικό.

Μάρτιος 2016

Άμεσα, αναμένεται η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να απελευθερωθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης από το συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 – Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Οκτώβριος 2016

Στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης στην ΕΡΤ το νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και για τα 6,75 δισ μέσω ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (συχρηματοδοτούμενο και εθνικό σκέλος) που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του χρόνου, ενώ αναζητούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι πλήρεις αιτήσεις έφτασαν τις 34.000 μόνο στον πρώτο κύκλο των προγραμμάτων υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες. Τα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικής δραστηριότητας έκλεισαν στα τέλη Ιουλίου ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι στο πρώτο πρόγραμμα. Παράλληλα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος για τα τρία προγράμματα καθώς το πρόγραμμα που αφορούσε τον τουρισμό έχει κλείσει.
Όπως ενημέρωσε προχωράει η διαδικασία της αξιολόγησης των αιτήσεων, ενώ από τις 15 Οκτώβρη και μετά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τους δικαιούχους. Κεντρικός σχεδιασμός είναι να ενισχυθούν οι νέοι επιχειρηματίες και οι ερευνητές είπε υπογραμμίζοντας ότι τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ θα αφορούν προσκλήσεις α) για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, β) σύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας και γ) μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων από 50 – 250 εργαζόμενους .

Σεπτέμβριος 2016

Την δημοσίευση μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ειδικής δράσης, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και προώθηση σχημάτων κοινωνικής οικονομίας προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Επιχειρηματικότητα είναι και η κοινωνική επιχειρηματικότητα» δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.

Σεπτέμβριος 2016

Τη διοχέτευση στην αγορά 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 έθεσε ο στόχο ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας αναφορά και στους τρις πυλώνες προγραμμάτων ΕΣΠΑ τα οποία αφορούν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στα προγράμματα υποδομών στους δήμους και στο κοινωνικό πεδίο.
Ο υφυπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η εκταμίευση προχωρά κανονικά καθ΄ όλη τη διάρκεια για τα έργα που ολοκληρώνονται, ενώ παράλληλα τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις για τα νέα προγράμματα.

Οκτώβριος 2016

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του στην «Πρώτη Συνάντηση των Fora των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια σειρά προσκλήσεων επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Χαρίτσης ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια σειρά προσκλήσεων επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως είπε, οι σχετικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξειδικευτεί σε ποσοστό άνω του 55% (ποσό άνω των 2,5 δισ. ευρώ).

Νοέμβριος 2016

Τρία νέα χρηματο-οικονομικά προγράμματα, από τα οποία θα εισρεύσουν 2 δισ. ευρώ προαναγγέλλει, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.Τις επόμενες ημέρες, όπως λέει, υπογράφεται συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ώστε οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και αγροτοδιατροφής, να αντλούν χρηματοδότηση. Αποκαλύπτει τα σχέδιά του για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, όπως και για το παραγωγικό μοντέλο, το οποίο οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Εκφράζει δε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς η κυβέρνηση να υποχωρήσει στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων…

Δεκέμβριος 2016

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για επιδοτήσεις έρχονται από τις αρχές του 2017 προκειμένου να ενισχύσουν επενδυτικές προτάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας
Τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 404 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθούν στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους.

Ιανουάριος 2017

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, θα ξεκινήσουν δύο νέα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως γνωστοποιεί με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Με το νέο Ταμείο Υποδομών θα επιτευχθεί χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών υποδομών, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δοθεί βάρος στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι ετοιμάζεται αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (fast track), προκειμένου να παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις σε περισσότερους τομείς της οικονομίας, ενώ επίκειται και νομοσχέδιο, για ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων και εποπτείας της αγοράς.

Η πραγματικότητα..

Η πραγματικότητα είναι ότι πέραν των τεσσάρων προγραμμάτων για τους μικρομεσαίους, ουδέν άλλο προκηρύχθηκε.. Και για τα προγράμματα αυτά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι από τον Ιούλιο βρίσκονται σε αναμονή της αξιολόγησης.. Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να φτάσουν στο στάδιο της υλοποίησης παρά μόνο μετά από αρκετούς μήνες.

Κατά τα λοιπά το ΕΣΠΑ, από πρόγραμμα ανάπτυξης, εξελίσσεται σε πρόγραμμα αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της φτώχειας, χρηματοδοτώντας κοινωνικές δομές, χώρους στέγασης αστέγων, κοινωφελή εργασία, όσα δηλαδή δεν μπορεί να στηρίξει το ελληνικό κράτος, το οποίο πριν από επτά χρόνια δεν τα ιεραρχούσε ούτε ως… δέκατη προτεραιότητα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ