Στα ερείπια της Δομπόλη… Η πικρή «ιστορία» του παλιού Πανεπιστημίου!

Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ώρα που έφευγαν και οι τελευταίοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί από το κτίριο της οδού Δομπόλη. Το κτίριο που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνδέθηκε άρρηκτα με την πρόσφατη ιστορία των Ιωαννίνων. Από τότε το κτίριο –με εξαίρεση το τμήμα που στεγάζει τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες- παραδόθηκε στη μανία του χρόνου. Λεηλατήθηκε… Μετατράπηκε σε ένα ακόμη ερείπιο. Με τους πολίτες να αναρωτιούνται «γιατί;»… Με προτάσεις να κατατίθενται χωρίς να έχουν καμία τύχη… Με τους τοπικούς φορείς να θέλουν αλλά να μην μπορούν!

Ο Πέτρος Ευθυμίου, κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Μυλωνά, ξεδίπλωσε τις…. σκέψεις του υποστηρίζοντας ότι το παλιό Πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελέσει τον κρίκο στην αλυσίδα ιστορικής μνήμης και να μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο κέντρο δράσεων!

Ως Υπουργός Παιδείας βέβαια, επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια (2000-2004) στα χρόνια της ευμάρειας και της ευημερίας δεν μερίμνησε ώστε να δημιουργήσει τον συγκεκριμένο κρίκο!

Εκ του προχείρου ο Δήμαρχος, άρχισε να ξεδιπλώνει βαρύγδουπα σχέδια… Πέντε χρόνια βέβαια δεν ήταν αρκετά ώστε να σχέδια να μπούνε στο χαρτί και να πάρουν σάρκα και οστά!

Ωστόσο η υπόθεση του παλιού Πανεπιστημίου δεν εξαρτάται ούτε από τον Δήμαρχο, ούτε από τον Υπουργό Παιδείας!

Το κτίριο δεν ανήκει ούτε στον έναν, ούτε στον άλλον! Ούτε στον Δήμο, ούτε στην Περιφέρεια, ούτε καν στο Πανεπιστήμιο!

Το εν λόγω κτίριο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία και η διαχείρισή του είχε παραχωρηθεί στην πρώην Νομαρχία και ακολούθως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής – Μακεδονίας.

Από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες δεν έγινε ουσιαστικά καμία απολύτως ενέργεια για την διάσωση και την αξιοποίησή του.

Στο… μακρινό 1993 η τότε Νομαρχία Ιωαννίνων είχε συστήσει επιτροπή με στόχο να μελετήσει την αξιοποίηση του τέως, πλέον, πανεπιστημιακού κτιριακού συγκροτήματος επί της οδού Δόμπολη.

Είχε εξετασθεί η μετεγκατάσταση όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, έτσι ώστε το Δημόσιο να εξοικονομήσει τις δαπάνες που σπαταλά για ενοίκια άλλων χώρων.

Ωστόσο, μόνο η μετεγκατάσταση της Α’ και Β’ Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων επιτελέσθηκε.

Το τμήμα των εγκαταστάσεων που δεν παραχωρήθηκε, δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες.

Πριν μερικά χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου είχε συντάξει μελέτη για να αξιοποιηθεί το ιστορικό αυτό κτίριο, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η Αποκεντρωμένη είχε αρνηθεί την υπογραφεί παραχώρησης. Ουσιαστικά τα πάντα σταμάτησαν κοντά στο 2014!

Η σημερινή κυβέρνηση έχει τον χρόνο να επανεξετάσει το θέμα και να λάβει αποφάσεις είτε για την αξιοποίηση του κτιρίου μέσω της Αποκεντρωμένης είτε της παραχώρησής του στους τοπικούς φορείς προκειμένου να περισώσουν τα ερείπια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ