Στα… δίχτυα του Λιμενικού παράνομο αλιευτικό με ξιφίες!

alimeniko skafos

alimeniko skafos

Έφοδο στο αλιευτικό καταφύγιο της Λυγιάς πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμεναρχείου Πρέβεζας, σε μία ακόμη προσπάθεια να βάλουν φρένο στην παράνομη αλιεία που φαίνεται ότι ανθεί στον Αμβρακικό και το Ιόνιο.

Στα… δίχτυα των λιμενικών, αυτή τη φορά, έπεσαν έξι ξιφίες που υπολείπονταν των διαστάσεων και εντοπίστηκαν σε αλιευτικό σκάφος το οποίο δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια αλίευσης.

Από την Λιμενική Αρχή επεβλήθησαν διοικητικές κυρώσεις και τα κατασχεθέντα αποδόθηκαν σε ευαγή ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου το Λιμεναρχείο Πρέβεζας βεβαίωσε δεκάδες παραβάσεις, μετά από συνεχείς ελέγχους στον Αμβρακικό, προκειμένου να βάλει φρένο στην παράνομη αλιεία της γαρίδας.

Μόνο τον Ιούλιο, μήνα αυστηρής απαγόρευσης της αλιείας, βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις ενώ κατασχέθηκαν ένα απαγορευμένο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο τύπου μηχανότρατας (τρατάκι), δύο ζεύγη κωνικών δικτυωτών σάκων «νταούλια» χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, 360 μέτρα δίχτυα μονόκλωνα μεσηνέζας (των οποίων απαγορεύεται η χρήση) καθώς και 100 μέτρα δίχτυα απλάδια.

Επίσης κατασχέθηκαν 23 κιλά γαρίδες, εννέα κιλά διάφορα ψάρια (τσιπούρες, κέφαλοι, γλώσσες κλπ) τα οποία εδόθησαν προς κατανάλωση σε ευαγή ιδρύματα της πόλης και 103 άτομα οστράκων του απαγορευμένου είδους πετροσωλήνα το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση και έχει απαγορευτεί η αλίευση σε όλη την επικράτεια.

Επανειλημμένα οι Αλιευτικοί Σύλλογοι της περιοχής του Αμβρακικού έχουν καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα και ερωτήσεις έχουν φτάσει μέχρι και την βουλή.

Όπως τονίζουν τα συρόμενα εργαλεία σαρώνουν τον γόνο άλλων ψαριών και καταστρέφουν το πολύτιμο για τη θαλάσσια ζωή πλαγκτόν, ενώ μόλις οι λαθραλιείς αντιληφθούν το σκάφος του Λιμενικού, κόβουν από την τράτα το συρόμενο εργαλείο εγκαταλείποντας το στο βυθό και απομακρύνονται αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ