Στα αζήτητα τα μονοκλωνικά που ήρθαν στο Πανεπιστημιακό

monoklonika

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι ένα από τα δέκα της χώρας που μπορεί να χορηγήσει μονοκλωνικά αντισώματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τα μονοκλωνικά χορηγούνται σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται αλλά νοσούν ήπια και μέσα από μία διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει ο θεράπων –ιδιώτης- γιατρός.

Παρότι έχει συμπληρωθεί μία και πλέον βδομάδα από την στιγμή που έφτασαν τα μονοκλωνικά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για χορήγησή τους.

Ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαράλαμπος Μηλιώνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV-1 ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα αίτημα για την χορήγηση μονοκλωνικών παρότι η κλινική έχει προετοιμαστεί και έχει όλη την εμπειρία για την συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι γιατροί άλλωστε του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, έχουν χορηγήσει μονοκλωνικά αντισώματα.

«Το νοσοκομείο μας έχει επιλεγεί για την χορήγηση μονοκλωνικών. Τα συγκεκριμένα αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς με ήπια νόσο, σε μία δόση.. Όσοι νοσούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και όταν εκείνος κρίνει θα πρέπει να συμπληρώνει το σχετικό αίτημα για την χορήγησή τους. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.  Δεν έχουμε αιτήματα.. Το νοσοκομείο μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επειδή έχει την εμπειρία για την συγκεκριμένη θεραπεία. Πρέπει όμως να κινήσουν την διαδικασία οι ιδιώτες γιατροί..» υπογράμμισε ο κ. Μηλιώνης.

Η διαδικασία για τα μονοκλωνικά

Η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης Covid-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για Covid-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ