Στ. Καλογιάννης: Υπέρ των ΑΠΕ με βάση το Χωροταξικό Πλαίσιο

fotovoltaiko

Στις εργασίες του 10ου Συνεδρίου με θέμα «Έρευνα και δράσεις για την αναγέννηση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών», που συνδιοργάνωσαν στο Μέτσοβο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, μετείχε το ο Σταύρος Καλογιάννης.

Μία από τις συνεδριάσεις ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην ανάπτυξη των Βορείων Τζουμέρκων, περιοχή για την οποία έχουν εκπονηθεί δύο μελέτες από τον ΟΟΣΑ.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μελετήσει το Πολυτεχνείο τον ρόλο του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη χωροθέτηση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Δηλώνω για μία ακόμη φορά ότι είμαι υπέρ των έργων ΑΠΕ, όταν αυτά χωροθετούνται με κανόνες. Υπάρχουν σήμερα κανόνες; Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ που θεσμοθετήσαμε το 2008 και αποτέλεσε τομή για την εποχή εκείνη. Έκτοτε, πολλές Κυβερνήσεις εξήγγειλαν την τροποποίηση, ορισμένες δε και την κατάργησή του, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Συνεπώς, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο βρίσκεται σε ισχύ, θέτει περιορισμούς και εκείνο που χρειάζεται, κατά την άποψή μου, είναι επικαιροποίηση, καθώς έχει μεσολαβήσει η κλιματική και κυρίως η ενεργειακή κρίση, και απλοποίηση, στην κατεύθυνση που επιχειρεί η Κυβέρνηση να απλοποιήσει τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση» υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης.

Επίσης, ο Σταύρος Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έντονη τουριστική κίνηση των τελευταίων μηνών, αλλά και την ανησυχία τους για τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και κτηνοτρόφους του Δήμου Μετσόβου, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αύξηση των τιμών της ενέργειας στις ζωοτροφές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν εισπράξει το σύνολο ή μέρος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, τους ενημέρωσε ότι μπορούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να ενημερώσουν σχετικά την ΑΑΔΕ, ώστε να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ