Στ. Καλογιάννης: Αποδομεί στη Βουλή το σχέδιο της Περιφέρειας για το Κέντρο Υψηλής Έρευνας!

kentro ereunas

Το σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου για την δημιουργία Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας αποδόμησε και μάλιστα από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης τοποθετήθηκε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση και την λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων και επανέλαβε την πρότασή του για την ίδρυση Τεχνόπολης στην περιοχή όπως προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

 «Η Τεχνόπολη προβλέπεται στο εγκεκριμένο Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Μπιζανίου Ιωαννίνων, (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009), και περιλαμβάνει: Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, υπηρεσίες εξυπηρέτησης (ξενοδοχεία, εστίαση, κατοικία).

Η ίδρυση της Τεχνόπολης προβλέπεται επίσης στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018), στην ίδια θέση με το Ρυθμιστικό.

«Όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει γραπτώς προς τις Αρχές και τους Φορείς των Ιωαννίνων, η Τεχνόπολη αποτελεί χώρο ο οποίος οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, με πρώτο βήμα τη σύσταση Φορέα διαχείρισης. Αυτό ακριβώς που προβλέπει το υπό συζήτηση σ/ν. Έχω δε τονίσει στην Ολομέλεια, στις 30 Ιουλίου 2021, ότι η Τεχνόπολη Ιωαννίνων μπορεί να ενταχθεί στον Άξονα 4.6 του Ταμείου Ανάκαμψης και να χρηματοδοτηθεί ως επένδυση. Η πρότασή μου για οργανωμένη Τεχνόπολη στο λεκανοπέδιο είναι απολύτως συμβατή με τον εγκεκριμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και με τις προβλέψεις του υπό συζήτηση σ/ν» ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κέντρο Υψηλής Έρευνας που δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου κάνοντας εκτενή αναφορά στον προυπολογισμό που ξεκίνησε από τα δύο εκατομμύρια και έφτασε στα 50 και θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν.

«Βλέπουμε σήμερα στα Ιωάννινα μία προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου να δημιουργηθεί ένα κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων, το οποίο θα ενοικιάζεται σε επιχειρήσεις τεχνολογίας που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξαν και σχετικές Υπουργικές ανακοινώσεις περί προωθήσεως του εγχειρήματος, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζω ότι το σχετικό συγκρότημα κτιρίων είχε αρχικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, ο οποίος ανέβηκε στα 20 εκ., στη συνέχεια στα 40 εκ. και έφθασε αισίως στα 50 εκ. ευρώ!

Υπάρχει μία σειρά σοβαρών ζητημάτων που πρέπει να απαντηθούν επί του θέματος:

– Το προωθούμενο «Πάρκο», από ποιόν υπερκείμενο σχεδιασμό προβλέπεται, όπως ορίζει η νομοθεσία;

– Ποια Εταιρεία Ανάπτυξης ανέλαβε την ίδρυση και οργάνωση του «Πάρκου»;

– Ποια δίκτυα υποδομής υπάρχουν στην περιοχή; Θα περιλαμβάνει Data Centers;

– Είναι δυνατόν το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτεί την κατασκευή κτιρίου το οποίο στη συνέχεια θα μισθώνεται σε ιδιωτικές εταιρείες; Πως τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα της επένδυσης; Και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα επενδύσουν σε ενοίκια κτιρίων;» υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης.

Καταλήγοντας ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:

«Ακόμα και αν θέλει μία Περιφέρεια να αναγείρει ένα κτίριο προϋπολογισμού 50 εκ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αποτελούσε τοπόσημο για την εν λόγω περιοχή, και να το μισθώνει, πολιτική που παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες, δεν θα έπρεπε τα αρμόδια Υπουργεία να ζητήσουν να προωθηθεί τουλάχιστον ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για αυτό το κτίριο; Η δημιουργία Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μπορεί να προχωρήσει μόνο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κεφάλαια και σε προσωπικό, και να δώσει τη σύγχρονη αναπτυξιακή ώθηση που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Πρέπει συνεπώς το εγχείρημα να τεθεί εξαρχής σε στέρεες βάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΟΤΑ, Επιμελητήρια, κλπ) και επιχειρήσεις που εκδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, δηλαδή όπως ακριβώς ορίζει το υπό συζήτηση σ/ν, το οποίο υπερψηφίζω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ