Σπουδάζοντας αμπελουργία, μελισσοκομία και γαλακτοκομία

iek zitsa

iek zitsa

Οι ειδικότητες του ΙΕΚ Ιωαννίνων, που λειτούργησαν για πρώτη χρονιά στο Πετσάλι του Δήμου Ζίτσας, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Εκδήλωση που είχε κεντρικό άξονα τον πρωτογενή τομέα και έδωσε την δυνατότητα στο Δήμο να θέσει και το αίτημα για την ίδρυση ΙΕΚ Πτηνοτροφίας- Κτηνοτροφίας.

Κατά τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά 80 σπουδαστές του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων παρακολούθησαν τα θεωρητικά μαθήματα των τριών νέων ειδικοτήτων, που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου στην Τ.Κ. Πετσαλίου που παραχώρησε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας κάνοντας ομόφωνα δεκτή τη σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

Ειδικότερα, λειτούργησαν οι ειδικότητες:

-τεχνικού γαλακτοκομίας-τυροκόμου,

-τεχνικού αμπελουργίας – οινολογίας και

-τεχνικού μελισσοκομίας.

«Ο Δήμος Ζίτσας στάθηκε αρωγός για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, όχι μόνο στα λόγια αλλά με πράξεις», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Από αυτό εδώ το βήμα θα ήθελα να σας πω πως έχουμε ζητήσει σε αυτή τη δομή να λειτουργήσει και τμήμα πτηνοτροφίας γιατί θεωρώ ότι το δικαιούμαστε και με συλλογική προσπάθεια θα το καταφέρουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.

Τέλος συνεχάρη τη Δ/νση, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. καθώς όπως εξήγησε «χάρη στη δική τους προσπάθεια και δουλειά καρποφόρησε το εγχείρημα για την αποκέντρωση των Τμημάτων και τη σύνδεσή τους με τις τοπικές ανάγκες» και υποσχέθηκε πως ο Δήμος Ζίτσας θα παραμείνει συμπαραστάτης σε τέτοιες προσπάθειες. «Από την πλευρά μου, είπε, αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι αν είμαστε φέτος χρήσιμοι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Αν από την άλλη παραλείψαμε να κάνουμε κάποια πράγματα να είστε σίγουροι πως θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε στη χρονιά που μας έρχεται».

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση των τριών Τμημάτων «της μικρής γεωπονικής σχολής» όπως χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δομή, ο Δ/ντης του Ι.Ε.Κ. Μιχάλης Αλεξίου ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τ.Κ. Πετσαλίου Ηρακλή Μπαλαντάνη για τη συμβολή του στη λειτουργία των Τμημάτων. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των υπεύθυνων εκπαιδευτών των Τμημάτων με τους σπουδαστές του Τμήματος Γαλακτοκομίας – Τυροκόμου να εντυπωσιάζουν τους παριστάμενους στην εκδήλωση τόσο γευστικά όσο και αισθητικά με τα προϊόντα γάλακτος που έμαθαν να παρασκευάζουν κατά την πρακτική τους άσκηση στις εγκαταστάσεις τοπικού τυροκομείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από την πλευρά του Δήμου οι αντιδήμαρχοι Φώτης Ράρρας και Γιαννούλα Γεωργούλη, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Γαρδίκος, Στέφανος Μιχάλης, Δημήτρης Λάμπρου, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, Αποστόλης Χανδόλιας και Κώστας Λεοντίου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ