ΣΠΙΠΙ: Εχθρικό για την λίμνη το ΠΔ

Εχθρικό και καταστροφικό για την Παμβώτιδα, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων το νέο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη.

Ο Σύλλογος εκτιμά ότι δεν προβλέπει την επανασύνδεση της υδάτινης επιφάνειας της λίμνης με τις πηγές τροφοδοσίας στον υγρότοπο της Αμφιθέας και νομιμοποιεί τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Δεν προβλέπει καμία ρύθμιση σχετικά με την απομάκρυνση των τεχνητών αναχωμάτων  Αμφιθέας και Ανατολής -Κατσικά ώστε να δημιουργηθούν στους ανενεργούς και αποξηραμένους υδροβιότοπους συνθήκες επανάκαμψης.

Νομιμοποιεί την μετατροπή του τεράστιου υγροβιότοπου Ανατολής – Κατσικά σε χερσαία έκταση με συνέπεια τον αφανισμό των υγρολιβαδικών εκτάσεων, όπου, προ της κατασκευής του αναχώματος,  γινόταν η εναπόθεση του οργανικού φορτίου της λίμνης και ο φυσικός της αυτοκαθαρισμός και αποτελούσαν πεδία φυσικής αναπαραγωγής ψαριών και πουλιών, σημεία ζωτικά για τη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κατέθεσε στην διαβούλευση  επισημάνσεις και προτάσεις υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η αποκατάσταση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης επικοινωνίας της λίμνης με τους υδροβιότοπους της , τις κύριες πηγές τροφοδοσίας  της με καθαρό νερό και τα υγρολίβαδατης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ