Σπήλαιο Περάματος: Εκατό χιλιάδες επισκέπτες ετησίως

PERAMA_SPHLAIO_1Δεκαεννέα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τα περισσότερα που έχουν βρεθεί σε σπήλαιο στην Ελλάδα, εκατό χιλιάδες επισκέψεις τον χρόνο, 1,5 εκατομμύριο χρόνια ζωής και η κινηματογραφική επιτυχία «Αστέρω» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκαταλέγονται στους λόγους για τους οποίους το Σπήλαιο του Περάματος στα Ιωάννινα έχει αναδειχτεί σε τουριστικό πόλο έλξης, δημοφιλή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το σημαντικότερο σπήλαιο στη χώρα από πλευράς ευρημάτων, ηλικίας και μεγέθους, δεδομένου ότι σε άλλα σπήλαια έχουν βρεθεί το πολύ πέντε με έξι είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Παράλληλα η τουριστική διαδρομή του σπηλαίου στο Πέραμα έχει μήκος 1.100 μέτρα και η έκταση που καλύπτει είναι 14.800 τετραγωνικά μέτρα.

Σε λίγες μέρες σε αυτή την περιοχή θα βρεθούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων σπηλαίων του κόσμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και άλλες χώρες, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, επιβεβαιώνοντας και το διεθνές ενδιαφέρον για τον τόπο – σημείο αναφοράς στη σπηλαιολογία.

«Πρόκειται για το πρώτο τουριστικό σπήλαιο που υπήρξε στην Ελλάδα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου, Κώστας Γκόγκος και σημειώνει: «έγινε γνωστό κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από κατοίκους του χωριού που κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς. Λειτουργεί από τη δεκαετία του ’60, για περισσότερα από ’50 χρόνια, και το επισκέπτονται κυρίως μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης».

Στην είσοδο του σπηλαίου οδηγείται κανείς μετά από μια σύντομη διαδρομή με το τουριστικό τρενάκι ενώ ιδιαίτερη σημασία διαδραματίζει το σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται στο Κέντρο Ενημέρωσης. Εκεί εναλλάσσονται εικόνες και πληροφορίες για το σχηματισμό της γης, τα είδη των σπηλαίων, τη χρήση τους από τον άνθρωπο, το μικροκλίμα που τα χαρακτηρίζει, το οικοσύστημα στο οποίο αναπτύσσονται και το μικρόκοσμο που φιλοξενούν. Σε πλήρη αρμονία με το πλαίσιο του σπηλαίου, λειτουργεί έκθεση παλαιοντολογικών ευρημάτων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Σε αυτήν ξεχωρίζουν τα οστά της σπηλαίας άρκτου, της αρκούδας δηλαδή του σπηλαίου, τα οποία βρέθηκαν εκεί και χρονολογούνται μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Δίπλα τους παρουσιάζονται ημιπολύτιμοι λίθοι που χρησιμοποιούνταν για διάφορες χρήσεις από τον άνθρωπο της προϊστορικής περιόδου, θαλάσσιοι οργανισμοί που βρέθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλα σημεία της Ευρώπης, απολιθωμένα αντικείμενα και φλοιοί. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τα 270 εκ. χρόνια μέχρι τα 60.000 χρόνια πριν» τονίζει ο κ. Γκόγκας.

Υπογραμμίζει, άλλωστε, τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν αναφορικά με την τουριστική αξιοποίηση των σπηλαίων της χώρας και στα σπουδαιότερα από αυτά συγκαταλέγει και εκείνα των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική και του Δυρού στην Πελοπόννησο.

«Ο τομέας αυτός αξιοποιείται ιδιαίτερα και στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα σπήλαιο στη Σλοβενία, όπου ο επισκέπτης φτάνει με τρένο, αφού διασχίσει ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ανάμεσα από χαράδρες και ποτάμια» σημειώνει. Την ίδια στιγμή τα σπήλαια της Ελλάδας και όχι μόνο, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς εκεί συναντώνται σπηλαιολόγοι, ερευνητικές ομάδες, ανεξάρτητοι επιστήμονες και εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων. Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε Κυριακή στο πλαίσιο σχετικής διοργάνωσης από την Διεθνή Οργάνωση Αξιοποιημένων Σπηλαίων, τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος και την ΠΕΔ Ηπείρου. Μετά την ολοκλήρωση του τμήματος των εργασιών της στα Ιωάννινα, θα συνεχιστεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ