Σπάει σε μικρά το Αιολικό του Περιστερίου για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις

anemogenitries aioliko

Μπορεί τα Δημοτικά Συμβούλια, οι φορείς των περιοχών αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου να είπαν όχι στα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στο Περιστέρι, φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την κατασκευή και την λειτουργία τους.

Λίγους μήνες λοιπόν μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις έχει ξεκινήσει το «σπάσιμο» των έργων σε μικρότερα ώστε να μην χρειάζεται πλέον γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειες εξέδωσε απόφαση για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες ισχύος 5,0 MW  στη θέση «Περιστέρι- Κορφούλα» στα όρια του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Η βεβαίωση αυτή αντικαθιστά την Άδεια Παραγωγής που είχε λάβει παλιότερα η εταιρεία για ΑΣΠΗΕ ισχύος 21,35 MW.

Η άδεια παραγωγής για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» 21,35 MW, όπως αποκαλύπτει η Ορνιθολογική Εταιρεία,  έχει πλέον «σπάσει» σε δύο τμήματα: σε έναν ΑΣΠΗΕ εγκατεστημένης ισχύος 5 MW και  μέγιστης  ισχύος  παραγωγής 3 MW, που έλαβε ήδη Βεβαίωση Παραγωγού, και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 9,994600 (!) MW, η αίτηση για τον οποίο βρίσκεται σε αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι εντός του Αυγούστου το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα έργα ΑΠΕ κάτω από 10 MW κατατάσσονται –χωρίς σχετική τεκμηρίωση– στις δραστηριότητες κατηγορίας Β, για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ΜΠΕ!

Με κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΕ, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Ασπροποτάμου, το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων για την Προστασία των Αγράφων και οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση ανάκληση της απόφασης της ΡΑΕ και τη μη τροποποίηση της αρχικής άδειας παραγωγής του ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» πριν την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ