«Σοκ και δέος» από τις ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

super market ne

Προ των πυλών βρίσκεται κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης με ότι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες που για περισσότερο από δέκα χρόνια βρίσκονται στον κλοιό της κρίσης, οικονομικής και τώρα πλέον και υγειονομικής.

Ο «εφιάλτης» της ακρίβειας, σε συνδυασμό με την ανεργία, αποτελεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να δοκιμάσει.

Στην κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας στην αγορά, ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, από την άλλη πλευρά, που θα πληγούν περισσότερο απ’ όλους, έχουν ήδη βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη, εξαιτίας των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ και μόνο στη σκέψη ότι θα χρειάζονται ακόμη περισσότερα χρήματα, για να γεμίσουν το καλάθι με τα απαραίτητα είδη διατροφής, «παγώνουν».

Ήδη, έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος ενδέχεται να αυξηθούν έως και 50%  λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Αναμένεται αύξηση τιμών ίσως και σε… 500 προϊόντα!

Αυξήσεις-«δηλητήριο» αναμένονται σε δεκάδες προϊόντα, με τις πληροφορίες της Real News να κάνουν λόγο για αυξήσεις σε 500 προϊόντα, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνισή τους έως το τέλος Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις αφορούν τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά, τις αμέσως επόμενες ημέρες και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Ενδεικτικά, στη λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται βασικά αγαθά, όπως:

-Βρεφικό γάλα 3%.

-Γάλα εβαπορέ 3%.

-Ζημαρικά 7%-23%.

-Φέτα 9%.

-Ελληνικός καφές 4,5%.

-Αλάτι 5%.

-Αλεύρι 4,5%.

-Χαρτί υγείας 3%.

-Δημητριακά 2,5%.

-Τοματοειδή 2,5%.

-Ροφήματα 2,5%.

-Χυμοί 5%-15,5%).

-Αφρόλουτρα 7%.

-κατεψυγμένα λαχανικά 6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ