ΣΜΑ: Έτοιμη να ξεκινήσει η ανάδοχος εταιρεία αλλά…

aporrimmata

Η προειδοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου και η απειλή ότι θα κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο των Σταθμών Μεταφόρτωσης φαίνεται ότι είναι κενή περιεχομένου. Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτεται το πρόβλημα που οδηγεί στην πολυετή καθυστέρηση της λειτουργίας τους είναι σύνθετο και μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η ίδια η Περιφέρεια αλλά και η Διαχειριστική Αρχή.

Η Δευτέρα, τελευταία προθεσμία όπως είχε ειπωθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρήλθε χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε από την Περιφέρεια αλλά ούτε και από τον ΦΟΔΣΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε συνάντηση Περιφερειάρχη, Διοίκησης του Φορέα και Δημάρχων και «δόθηκαν τα κλειδιά» χωρίς κανείς να ξέρει ποιος θα τα χρησιμοποιήσει.

Η ανάδοχος των Σταθμών Μεταφόρτωσης έχει παραδώσει τον εξοπλισμό για όλους τους ΣΜΑ από το 2019 χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει πληρωθεί το έργο.

Η μοναδική εκκρεμότητα αφορά τον Σταθμό Μεταφόρτωσης της Πρέβεζας ο οποίος δεν κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου ενώ οι προτάσεις που έγιναν για την παράδοση του εξοπλισμού προ τριετίας απορρίφθηκαν.

Η εταιρεία λοιπόν τρεις φορές έχει ενημερώσει εγγράφως την Περιφέρεια Ηπείρου, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τον ΑΣΔΑ και όλους τους Δήμους ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη μοναδική εναπομείνασα συμβατική της υποχρέωση για τους επτά ΣΜΑ.

Το εντυπωσιακό είναι πως δηλώνει πρόθυμη να ελέγξει όλο τον εξοπλισμό και να αποκαταστήσει βλάβες, φθορές και κλοπές που σημειώθηκαν από το 2019 και μέχρι σήμερα.

Θέτει έναν και μοναδικό όρο.. Να υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης ώστε η αποπληρωμή να γίνεται για τον κάθε ΣΜΑ ξεχωριστά με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων και ως τον Οκτώβριο του 2023.

Από τα έγγραφα λοιπόν που έχουν στα χέρια τους όλοι οι εμπλεκόμενοι, Περιφέρεια ΑΣΔΑ και Δήμοι, γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει απροθυμία ή άρνηση της αναδόχου. Όμως τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου –την προμήθεια του εξοπλισμού- ζητά εγγυήσεις για την πληρωμή της σύμβασης.

Όλα αυτά έγιναν απόλυτα σαφή και σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την άμεση εμπλοκή της αναδόχου εταιρείας η οποία έχει καταθέσει το πλαίσιο εδώ και ενάμισι χρόνο.

Είναι απορίας άξιον λοιπόν γιατί δεν βρίσκεται η πλέον κατάλληλη λύση αλλά συνεχίζεται ο πόλεμος χαρακωμάτων.

Ο ανάδοχος κάθε έργου για τον φορέα που το υλοποιεί αποτελεί συνεργάτη. Από την συνεργασία αυτή εξαρτάται το τελικό, καλό ή μη αποτέλεσμα..

Στην περίπτωση των ΣΜΑ φαίνεται ότι έχει διαρρηχθεί από το 2019 με άγνωστες πλέον τις συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ