Σκάβουν στον αέρα για το αποχετευτικό;

APOXETEYTIKO_LOYROY– Μετά από ενστάσεις, προσφυγές, καταγγελίες προβλήματα και στην κατασκευή των έργων του Λούρου

Μία σειρά περίεργων συμπτώσεων, ενστάσεις, προσφυγές και ένα παρασκήνιο χωρίς τέλος συνοδεύουν το έργο αποχετευτικού και επεξεργασίας λυμάτων του Λούρου. Ένα έργο που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες, φαίνεται όμως ότι και στη φάση της κατασκευής, τα πράγματα περιπλέκονται.

Κι αυτό γιατί υπάρχει μία πολύ σοβαρή καταγγελία ότι ένα μέρος του έργου σκάβεται στον…αέρα. Πιο συγκεκριμένα άλλα αναφέρονται στη μελέτη κι άλλα γίνονται στην πράξη. Αν δηλαδή το αποχετευτικό προβλέπονταν να γίνει σε βάθος ενός μέτρου για παράδειγμα, δεν σκάβεται το σύνολο, αλλά προσμετράται ένα μέρος στην κυριολεξία αέρας….

Πρόκειται όντως για μία πολύ σοβαρή καταγγελία, η οποία έρχεται μετά από πολυετείς διενέξεις, προσφυγές και καταγγελίες, καταγγελίες βαρύτατες που είχαν διατυπωθεί ακόμη και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας από εκπρόσωπο εργοληπτικής εταιρίας σε βάρος της Δημοτικής Αρχής.

Βέβαια στο συγκεκριμένο έργο όλα είχαν ξεκινήσει στραβά. Ο πρώην Δήμος Λούρου είχε εκπονήσει αρχικά τη μελέτη για το αποχετευτικό και τον βιολογικό. Το έργο απεντάχθηκε και στη συνέχεια εντάχθηκε εκ νέου για χρηματοδότηση με το σύστημα μελέτη- κατασκευή.

Όταν έγινε αυτό, οργίαζαν οι φήμες ότι η ένταξη έγινε εφικτή χάρη σε πολιτικό παράγοντα του Νομού Πρέβεζας, που το διάστημα εκείνο είχε στενή σχέση με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μελετητής και ελεγκτής της μελέτης, ο ίδιος άνθρωπος….

Και ακολούθησε η δημοπράτηση, όπου όμοιάς της δεν υπάρχει. Δεν επιλέγεται η πλέον συμφέρουσα. Ο ανάδοχος έχει δώσει έκπτωση μόλις 8% και το έργο κατασκευάζεται τέσσερα ολόκληρα εκατομμύρια ακριβότερο.

Ενστάσεις και προσφυγές απορρίπτονται και όταν πριν μερικούς μήνες το θέμα πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο στους ενιστάμενους δεν δόθηκε ούτε το δικαίωμα να μιλήσουν. Ακόμη κι όταν εκτοξεύτηκαν βαρύτατες κατηγορίες περί χρηματοδότησης από εκπροσώπους εργολάβων κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ακόμη και τότε, αντί απαντήσεων το θέμα επιχειρήθηκε να κλείσει.

Βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα ακούγονται πολλά και διάφορα περί… κουμπάρων και στην περίπτωση αυτού του έργου.

Πέρα από τις φήμες όμως υπάρχουν τα γεγονότα. Το έργο του αποχετευτικού γίνεται ακριβότερο κατά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, για λόγους που ποτέ δεν απαντήθηκαν επαρκώς, ενώ τώρα μένει να απαντηθεί και η καταγγελία περί εργολάβων που σκάβουν στην κυριολεξία… αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ