Σύνταξη στα 62 για τους αγρότες με 40 χρόνια ασφάλισης

AGROTHS XORAFΨηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την εξομοίωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμένους των υπολοίπων ταμείων, ως προς τη δυνατότητα συνταξιοδότησης τους με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους. Για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ισχύει η αναγνώριση πλασματικών ετών.

Επίσης ψηφίστηκε η διάταξη για αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, που δίνει, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους ανέργους να μπορούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους εξ΄αποστάσεως και από τον προσωπικό τους υπολογιστή.

 

Για δυο σημαντικές τροπολογίες που, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, αποτελούν παρεμβάσεις – τομή στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας, μιλά το υπουργείο Εργασίας.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο για την πρώτη τροπολογία που αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, πρόκειται για μια παρέμβαση που αποκαθιστά με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς μέχρι σήμερα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών δεν τους επέτρεπε να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν είχαν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

Το νέο αυτό πλαίσιο αφορά όλους τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες, οι οποία στα 62 έτη τους και άνω, συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ισχύει η αναγνώριση πλασματικών ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ